Wat een vraag: neemt de spiermassa af tijdens de winterslaap?

Daniël Mulder

05-12-2021 00:00:00

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: neemt de spiermassa bij dieren af tijdens de winterslaap? Bij de grondeekhoorn is dat onderzocht.

Langdurig stilliggen doet bij mensen weinig goeds. Als je een tijd niet beweegt, verlies je snel veel spierweefsel. Je zou dus kunnen verwachten dat dit bij dieren die een winterslaap houden ook het geval is. Toch blijkt dat niet zo te zijn. Hoe kan dat?
Tijdens de winterslaap staat de stofwisseling op een laag pitje. De ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur dalen. Als je niets verbrandt, is er natuurlijk weinig spieropbouw, maar er is dan ook weinig afbraak. Voor spierafbraak is namelijk ook energie nodig.

winterslaap

Amerikaanse grondeekhoorn.

Winterslaap bij grondeekhoorns

Bij winterslapende grondeekhoorns blijkt nog iets bijzonders aan de hand te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin ontdekten dat de spieren van een Noord-Amerikaanse grondeekhoornsoort aan het eind van de winterslaap weer beginnen te groeien. Het is voor dieren die ontwaken in het voorjaar namelijk van levensbelang dat ze sterke spieren hebben, zo kunnen ze direct op zoek gaan naar eten, gaan paren of vluchten voor roofdieren.

Het team van de University of Alaska Fairbanks onderzocht ook grondeekhoorns en de invloed op de spieren. Dit deden ze twee jaar lang in een laboratorium. Zij ontdekten dat de diertjes stikstof recyclen om beter de winterslaap door te komen. Hoe dat precies zit, lees je uitgebreid in dit bericht van wetenschapsmagazine KIJK.

Meer over de winterslaap

Meer natuurweetjes voor de feestdagen?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Foto bovenaan: Hans Smeenk


Meer Nieuws