Op 20 september zijn de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2014 bekend gemaakt. De veertien winnaars zijn gehuldigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Amsterdamse Hortus en hun foto’s vind je terug in de Roots van oktober. Maar naast deze winnaars is er nog zoveel meer moois ingezonden!
In deze blog zet ik nogmaals een paar bijna-winnaars in het zonnetje. Zij namen de moeite om hun foto’s naar Roots te sturen in de hoop er een prijs mee te winnen. Maar om diverse redenen vielen ze net buiten de boot.
– De steenuil (gefotografeerd door Gerard Schouten) is zonder meer een schitterende plaat. De late schemer is natuurlijk het beste moment om een uil vast te leggen. En dat geeft deze foto ook een spannende sfeer, het verroeste werktuig versterkt die sfeer. De beetje schalkse blik van de uil is ook een heel sterk onderdeel van deze foto. En de compositie is prima.
En toch werd dit niet de winnaar in de categorie vogels.
Enerzijds komt dat door de kunstmatige belichting. Het licht op de uil is tamelijk hard en geeft een paar lelijke schaduwen op het werktuig. Maar een belangrijke reden is ook het onderwerp. Uilen zijn enorm ‘trendy’ in de natuurfotografie. Er was dus veel concurrentie op het uilenfront. Een andere steenuilenfoto (gemaakt door Henny van Egdom) won de prijs in deze categorie. De prachtige combinatie van uil en bloesem wist direct veel enthousiasme van de jury op te wekken.
-De boomkikker, gefotografeerd door Danny Witte, is ook zo’n enorm sterke foto die het net niet heeft gehaald. Ook hier geldt weer dat boomkikkers zeer geliefd zijn bij natuurfotografen en dat de concurrentie dus groot is. De houding van de kikker is prachtig en zelfs vertederend (wat best bijzonder is voor een kikker). Toch haalde deze foto niet de hoofdprijs omdat er links en onder veel (storende) onscherpte is te zien.
– De kolgans bovenaan dit blog, gefotografeerd door Henny van Egdom, heeft prachtige kleuren en de houding van de gans is ook fantastisch. Maar hier zijn ook weer wat ‘probleempjes’. De kop is niet helemaal scherp en dat is jammer.
Belangrijker nog is de uitsnede, die is te krap. Het dier heeft zogezegd geen ruimte om zijn vleugels uit te slaan. Bij deze foto moest de jury direct denken aan de winnende kuifeend foto van vorig jaar (gemaakt door Jeffrey van Houten). Deze eend zit minder krap in het vlak en heeft alle ruimte om eens lekker met zijn vleugels te wapperen!