Nu te zien: blauwtjes, groentjes en bruintjes

Paul Bohre

8 augustus 2024 .

Wie geregeld in de tuin zit of wandelt door de natuur, zal ze wel eens voorbij zien dartelen: blauwtjes, een klein en mooi vlindertje dat in diverse soorten en maten voorkomt in Nederland en België. Wist je dat er ook een groentje bestaat, en een bruin blauwtje. Laatstgenoemde is ook juist nu te zien.

Wereldwijd zijn er ruim 5200 soorten blauwtjes; ongeveer een derde van de dagvlinders behoort tot deze familie. Uit Europa zijn zo’n 120 soorten bekend en in Nederland zijn 27 soorten vastgesteld waarvan er 15 soorten als standvlinder voorkomen. De familie van de blauwtjes bestaat uit kleine tot middelgrote vlinders en is verdeeld in 16 soorten blauwtjes, 6 soorten kleine pages en 5 soorten vuurvlinders. De ogen zijn langwerpig ovaal en vooral de mannetjes zijn vaak helder gekleurd.

Blauwtjes
Het vrouwtje van het Icarusblauwtje. Foto: Paul Böhre

Icarusblauwtje

De meest bekende blauwtjes zijn het veel in tuinen voorkomende boomblauwtje en het fel blauw gekleurde Icarusblauwtje. De meeste blauwtjes zijn echte graslandvlinders en bezoeken graag bloemen. De mannetjes van de meeste soorten vallen op door de blauwe bovenkant van de vleugels, de vrouwtjes zijn vaak meer bruinig van kleur.

Vliegtijd: begin mei-begin oktober in twee, soms drie overlappende generaties.

Blauwtje
Bruin blauwtje. Foto: Paul Böhre

Bruin blauwtje

Van sommige soorten is ook het mannetje bruin. Een van die soorten, die juist nu vliegt, is het bruin blauwtje. Deze vlinder besteedt relatief veel tijd aan het zoeken van nectar van onder andere boerenwormkruid en duizendblad. Deze vlinders brengen de nacht door in groepjes, waarbij ze met de kop naar beneden in de vegetatie hangen. Deze soort heeft zich recent verder uitgebreid, waardoor hij nu verspreid over grote delen van Nederland voorkomt. Alleen in de drie noordelijke provincies komt hij (nog) minder voor.

Vliegtijd: begin mei-eind juni en begin juli-begin oktober in twee, soms drie generaties.

Blauwtje
Groentje. Foto: Paul Böhre

Groentje

De vliegtijd van het groentje, een andere opvallend gekleurde soort, is net voorbij. Je kunt ze tot eind augustus nog wel af en toe tegenkomen, deze vlinders voeden zich met nectar van onder andere wilde lijsterbes, sporkehout, rode bosbes, dopheide en braam. De bovenkant van de vleugels is effen bruin en de onderkant van de vleugels effen groen. Bij afgevlogen vlinders is de groene kleur op de onderkant van de vleugels soms gedeeltelijk verdwenen. Aan de achtervleugel bevindt zich een klein staartje. Een werkelijk prachtige vlinder om te zien.

Blauwtjes zien

Zo houd je de soorten blauwtjes uit elkaar.

Zo fotografeer je heideblauwtjes.

Leuk natuurshot: filmpje van parende heideblauwtjes.

Foto bovenaan: mannetje Icarusblauwtje, foto Paul Böhre.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws