Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van februari 2021

Adinda van Kuijk

20 januari 2021 .

Vanaf vandaag (donderdag 21 januari) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over wat slaap betekent voor dieren, bekijken we wintervogels in de Gelderse Poort, wandelen we bij Renswoude & Limburgse Maas en zijn we in de ban van de bosuil. Lees je mee?

Ook genieten we van de grote vos, de voorjaarsvlinder. Hieronder alvast een fragment uit het artikel, geschreven door Roots redacteur Paul Böhre, foto’s in het blad door Kars Veling.

De grote vos was tot voor kort vrijwel verdwenen uit onze streken, maar als de dagen lengen en de temperatuur stijgt, kun je deze zeldzame vlindersoort gelukkig weer tegenkomen – als je weet waar je moet zoeken. Vlinderdeskundige Kars Veling geeft tips.

Grote vos. Beeld iStock

“Zo’n tien jaar geleden was de grote vos vrijwel verdwenen uit Nederland en België. Verkeerd bosbeheer, verdwijnen van hoogstamfruitbomen en de iepenziekte deden deze vlindersoort bepaald geen goed. “Maar hij is bezig aan een comeback”, vertelt Kars Veling, projectleider bij De Vlinderstichting. “Ze profiteren onder andere van het warmere weer en meer open bosbeheer. In het voorjaar van 2011 werden er voor het eerst grotere aantallen in ons land gezien, zo’n zestig waarnemingen. En de afgelopen jaren is hij steeds frequenter gezien, en vorige zomer is bij ons zelfs weer voorplanting geconstateerd.
Net als de dagpauwoog en zijn kleine broertje de kleine vos overwintert de grote vos als volwassen vlinder (imago). Dit betekent dat deze vlinder vroeg in het jaar al te zien is. Veling: “Tijdens de eerste zonnige en wat warmere dagen in februari worden ze voor het eerst gemeld. Sterker nog: het vroege voorjaar is de beste tijd om deze bijzondere vlinder te zien te krijgen. Want de volgende generatie, die later in het jaar vliegt, verstopt zich al gauw om in een lange, vervroegde ‘winterrust’ te gaan.

Atoomteken

Vorig jaar werden al vroeg in het voorjaar opvallend veel grote vossen gemeld in Nederland. Er kwamen vooral veel waarnemingen uit de omgeving van Enschede, Malden, Winterswijk en Vorden. Veling: “Ze werden toen vooral gezien in de zuidelijke en oostelijke helft van Nederland en in België, omdat het daar wat warmer was. Vlinders houden van luwte en de zon. Ze warmen zich in het zonnetje op en worden dan actief.” De grote vos is – de naam zegt het al – inderdaad iets groter dan de kleine vos, wat je vooral kunt zien als hij vliegt. “Hij fladdert ook op een andere manier dan de kleine vos”, aldus Veling. “Ook de iets valere kleur oranje is een aanwijzing, maar het belangrijkste en doorslaggevende kenmerk zijn de vier vlekken op de voorvleugel.”

Het volledige artikel lees je in ons februari-nummer.

En verder nog in de nieuwe Roots van februari 2021:

  • Voorpublicatie: De ontdekking van de natuur
  • Wat is er aan de hand op het boerenland?
  • Doe mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2021!
  • Inspirerende natuurboeken volgens de Roots-redactie
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze editie betaal je geen verzendkosten. Veel leesplezier!

Foto header: Ernst Kremers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws