Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van juli & augustus

Adinda van Kuijk

27 June 2022 .

Molinia caerulea. (Photo by FlowerPhotos/Universal Images Group via Getty Images)

Sinds donderdag 23 juni ligt de nieuwe Roots van juli & augustus bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over een land vol libellen, fascinerende zeesterren en gaan we 5x zomerwandelen door Maashorst, Woldlakebos & Strabrechtse Heide. Lees je mee?

Ook zijn we in de ban van…. brom- en strontvliegen. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel, geschreven door Marjolein van Rotterdam.

Anna Kreffer is voorzitter van de KNNV Den Haag en sinds een jaar of vijf lid van de werkgroep insecten. Haar passie? Insecten. En dan vooral vliegen. Bromvlieg of strontvlieg, in Anna vinden ze een fan zonder vooroordelen: ‘Ik ken geen dier dat zo schoon is als de vlieg’.

 

Foto: Getty Images

“Oh kijk! Zie je dat daar! Dat glinsterende dingetje? Dat is er een!” 

We lopen al even door het Rijswijkse landgoed Te Werve. Langs mooie, oude bomen, veel groen én veel water. De regen zet niet door, de aarde warmt op in de zon. Ideaal dus, ook voor insecten. Alleen bleef het tot nu toe een beetje stil. Hier en daar een kevertje, wat mieren, een paar spinnen, wat honingbijen. Maar de gehoopte vliegen: nul.

“Je ziet er altijd wel een paar, zegt Anna Kreffer (65) om de moed erin te houden. Zij is een insecten- en vliegenfanaat; om haar nek hangt een ketting met een bronzen bromvlieg. “In Nederland zijn er 4.500 soorten tweevleugeligen bekend. De tweevleugeligen of diptera is de orde waar alle vliegen en muggen onder vallen. Omdat er zoveel van deze tweevleugeligen zijn, kan het bijna niet missen dat je vliegen, en ook bromvliegen of strontvliegen tegenkomt. Maar ik ben toch heel blij dat zich nu eindelijk een echte bromvlieg laat zien. Zie je die kleur? Geweldig hè, dat metaalgroene. Bromvliegen komen rechtstreeks uit de juwelenkist van de natuur.”

Brandschoon

Er zijn niet veel mensen, zelfs niet onder natuurliefhebbers, die zo in vuur en vlam staan als het om vliegen gaat. Brom- en strontvliegen hebben al helemaal een slechte naam. “Ze heten vies te zijn”, zegt Anna. “Maar ik ken geen dier dat zo schoon is als de vlieg. Natuurlijk, strontvliegen landen op poep om daar eitjes in te leggen en nemen zodoende soms bacteriën mee. Bromvliegen leggen hun eitjes graag in dood, rottend en een enkele soort zelfs levend vlees, dus dan gebeurt hetzelfde. Maar omdat een vlieg proeft en ruikt met zijn pootjes, móet hij die wel brandschoon houden, anders zouden de zintuigen verstopt raken. Kijk maar wat hij nu doet! Hij poetst zich. Dat gaat de hele dag door.” 

Nou ja. Bijna dan. Een dag uit het leven van een volwassen vlieg staat niet alléén in het teken van de hygiëne. “Als ik nu een bromvlieg was, zou ik waarschijnlijk heel hard op zoek zijn naar een goede plek om eitjes te leggen. En als ik man was, zou ik waarschijnlijk heel hard op zoek zijn naar een vrouwtje. Imago’s, dus de volwassen vliegen, moeten zorgen voor de voortplanting. Bij insecten is het soms het enige wat ze doen als ze volwassen zijn, ze eten en drinken niet en hebben dan ook geen mond. Vliegen wel, hoor. Ze hebben vocht en voedsel nodig. Ze zorgen er wel voor dat dit in één keer naar binnen gaat: ze maken het eten vochtig door erop te spugen, waardoor ze niet apart hoeven te drinken. Maar over die voortplanting: de volwassen dieren (imago’s) zijn daar perfect op toegesneden. Sommige bromvliegsoorten kunnen een kadaver op kilometers afstand ruiken.” 

Nieuwsgierig geworden naar meer typische weetjes over de brom- en strontvlieg? Bestel dan het nieuwste extra dikke Roots nummer. Veel leesplezier!

En verder nog in de nieuwe Roots van juli & augustus 2022:

Roots editie 7/8 - 2022

  • Schildpadden in Europa
  • 5x de grootste meren ter wereld
  • Paradijvogels in prenten
  • Natuurommetje in libellenoase het Woldlakebos
  • 5x hotspots vuurlibel
  • Pimpernelblauwtje vindt nieuw thuis
  • Natuurtrektocht in De Maashorst
  • Rendez-vous met reeën
    En nog veel meer!

 

 

 

 

 

 

Foto bovenaan: Getty Images

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws