Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van juni 2021

Adinda van Kuijk

18 May 2021 .

Vanaf morgen (donderdag 20 mei) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over Nederlands oudste boom die op Bonaire staat, wandelen we in Zuid-Hollandse wilgenjungle Klein Profijt en hebben we een nieuwe serie: het natuurbankje. Lees je mee?

Ook gaan we op audiëntie bij de grootste dagvlinder van Nederland: de koninginnenpage. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Tekst & foto’s Edwin Giesbers

“De koninginnenpage is Nederlands grootste dagvlinder. Dankzij zijn prachtige, geel-zwarte tekening met blauwe en rode oogvlekken is het elke keer dat je er een ziet alsof er een gevleugeld juweel statig langs je heen glijdt. En de kans dat je dat meemaakt wordt groter en groter, want deze schoonheid is op steeds meer plekken en in steeds grotere aantallen in Nederland te vinden. Natuurfotograaf Edwin Giebers ging op audiëntie.

Koninginnenpage. Foto: Edwin Giesbers

In de vele jaren dat ik al vlinders fotografeer was het mij nog nooit gelukt om in Nederland ook maar één acceptabele foto van een koninginnenpage te maken. Kwam ik er al een tegen, dan liet die zichzelf nooit heel lang van dichtbij bewonderen; zat ze even dichtbij op een bloem, dan was vertrokken voordat ik mijn camera aan het oog had kunnen zetten. Maar vorig jaar zomer, tijdens de veelbesproken hittegolf, veranderde dat. Op en naast een dijk in de polder bij Nijmegen ontdekte ik tot mijn grote vreugde een flink aantal koninginnenpages, soms wel 10 tot 15 exemplaren tegelijk. Een feestje voor het oog! En ze vlogen deze keer niet snel weg maar bleven vooral actief langs een klein stukje van die dijk, waar de zon pal tijdens het grootste deel van de dag op stond. Zittend op de rand van de dijk kon ik ondanks de hitte volop genieten van de vele vlinders die rondom mijn hoofd vlogen. Zo mooi dat ik regelmatig bijna vergat om ook foto’s te maken! Door hun gedrag te observeren kon ik op een gegeven moment aardig voorspellen wanneer een vlinder op een bepaalde plant ging zitten. Soms, als de zon even achter de sporadische wolken verdween, waren er opeens geen vliegende vlinders meer te zien. Ze bleken dan bij nader onderzoek rustig in het gras op de grond te zitten, om weer te gaan vliegen zodra de zon weer tevoorschijn kwam.”

Nieuwsgierig geworden naar het hele artikel? Je leest ‘m in onze nieuwste editie.

En verder nog in de nieuwe Roots van juni 2021:

  • De natuur van Tenerife oogt buitenaards
  • In de ban van slangen
  • Natuurommetje door Drents hoogveen
  • Roots Tiny Forest: biodiversiteit op de vierkante meter
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto bovenaan: N. Kooyman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws