Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van maart 2021

Adinda van Kuijk

17 February 2021 .

Hawfinch, Coccothraustes coccothraustes, stands in the moss

Vanaf vandaag (donderdag 18 februari) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de hotspots van wilde zwijnen, zijn we in de ban van spinnen (ja echt…) gaan we voorjaarswandelen bij de Stelling van Amsterdam en hebben we een nieuwe serie: van wildernis naar natuurtuin. Lees je mee?

Ook ontdekken we iets nieuws: de hommeltrek. Hommels blijken, net als vogels, jaarlijks over lange afstanden te trekken. Het gaat om hommelkoninginnen die vermoedelijk zelfs wel honderden kilometers kunnen afleggen in het voorjaar. Bestuivingsonderzoeker Thijs Fijen vertelt er meer over. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Tekst Paul Böhre en Thijs Fijen Foto’s 

“Vogels trekken ieder najaar naar het zuiden, en in het voorjaar noordwaarts. Sommige vlindergeneraties doen dit ook, soms over afstanden van duizenden kilometers. Maar dat ook hommels zich met name in het voorjaar over honderden kilometers verplaatsen, is bij toeval ontdekt door vogelaars die de vaste vogeltrektelposten in Nederland bemannen. Het viel de vogeltrektellers op dat er op sommige dagen behalve vogels ook heel veel hommels voorbij zoemden. Ze besloten daarom deze pluizenbolletjes te tellen.  Zo ontdekten de tellers op de telpost Kamperhoek dat op een topdag meer dan 11.000 hommelkoninginnen langskwamen! Ook op andere telposten, van Breskens in Zeeland tot de Eemshaven in Noordoost-Groningen werden veel langstrekkende hommels gemeld. In totaal werden de laatste jaren op meer dan tien dagen duizend trekkende hommels of meer geteld.

Massale trekdagen
“Hommels trekken niet in groepen en formaties zoals de meeste vogelsoorten”, vertelt Thijs Fijen, bestuivingsonderzoeker bij Wageningen University & Research. “Ze maken deze reis dus in hun eentje.” Dat verklaart ook waarom biologen dit fenomeen niet eerder opviel.

Een hommelvolk sterft in de loop van het najaar; alleen de koninginnen blijven in de winter leven. Zij doen dat het liefst in een holletje onder de grond. Zodra de temperaturen buiten oplopen komen ze tevoorschijn. Eerst voeden ze zich met nectar, daarna gaan ze direct op zoek naar een geschikt hol om een nest te maken. Dan doen ze bijvoorbeeld in verlaten muizenholen. Waarom ze vervolgens in het voorjaar op trek gaan is nog onbekend. Fijen: “Het meest logisch is om aan te nemen dat een tekort aan nestplekken de hoofdreden is. Als er onvoldoende van zulke plekjes zijn, zoeken de hommelkoninginnen naar nieuwe mogelijkheden elders, bijvoorbeeld in agrarisch gebied waar doorgaans weinig voedsel te vinden is voor de groeiende hommelkolonies. Wanneer dat jaarlijks gebeurt, betekent dit dat het voor hommels in agrarisch gebied nog slechter toeven is dan we al dachten. Maar dat is slechts een hypothese”, benadrukt Fijen. “Of dat echt de reden is, moet nog blijken uit onderzoek”.

Het volledige artikel inclusief prachtige beelden lees je nu in ons maart-nummer, dat hier eenvoudig te bestellen is.

En verder nog in de nieuwe Roots van maart 2021:

  • Lynxen heroveren Europa
  • De hyacintorchis vestigt zich in Nederland
  • Unieke Roots-route in het Harderbos
  • Oog voor detail – winnaars Cupoty
  • Erik van Ommen over de eigenwijze spreeuw
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze editie betaal je geen verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto header: Appelvink. Beeld: iStock

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws