Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van november 2020

Adinda van Kuijk

22 October 2020 .

De pure herfst. Rondom Austerlitz (met de beroemde piramide) is het een al bos op de Utrechtse Heuvelrug. Zwerf volop door herfstbossen. Henschotermeer.

Vanaf morgen (vrijdag 23 oktober) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over staartmezen in de tuin van Erik van Ommen, maken we een herfstwandeling door Bargerveen & Utrechtse Heuvelbrug en zijn we in de ban van de das.

Ook nemen we een duik in de de diepte en ontdekken een oceaan vol aliens. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Tekst NPL/vertaling en bewerking Diederik Plug

“Elke nacht voltrekt zich in de wereldzeeën een dramatisch schouwspel; de meest wonderlijke zeewezens stijgen op uit de donkere diepte om op zoek te gaan naar voedsel. De Zweedse natuurfotograaf Magnus Lundgren dook onder in die wondere wereld vol bijna buitenaards nachtleven.

Elke nacht opnieuw vindt in de wereldoceanen een verticale migratie plaats; honderden miljoenen micro-organismen reageren op het invallen van de duisternis in de bovenwaterwereld. Als wolken zeesneeuw stijgen ze op van de zeebodem en laten zich omhoogdrijven naar het oceaanoppervlak om zich te voeden. In die nachtelijke wereld lijkt het wel alsof een opening is ontstaan naar een andere dimensie; de zeebewoners die zich laten zien lijken de bedenksels van een heel creatieve sciencefictionschrijver. De enorme biomassa die wordt gevormd door de piepkleine drijvende creaturen– samen bekend als zoöplankton – zorgt ervoor dat hun nachtelijke migratie de grootste verplaatsing van dierenleven op aarde is; de planktonwolken zijn zo groot dat de Amerikaanse marine in de Tweede Wereldoorlog vreesde dat vijandelijke duikboten zich erin konden verbergen zonder te worden opgemerkt door hun sonarapparatuur.

Het volledige artikel lees je vind je in ons november-nummer. Wij kunnen alvast verklappen dat de beelden van de aliens in de diepzee werkelijk prachtig zijn…

En verder nog in de nieuwe Roots van november 2020:

  • 7x mooi weer: van parelmoerwolk tot avondroze
  • In de ban van de das, een graver met geheimen
  • Schaars en schitterend: de ijseend in 5 hotspots
  • Pleisteren op Vlieland
  • René Krekels over pissebedden
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Tot en met 3 december betaal je bij de bestelling van deze editie geen verzendkosten. Veel leesplezier!

Foto header: Melchert Meijer zu Schlochtern

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws