Opvallende verschijning: de pyjamawants

Paul Bohre

27-06-2022 00:00:00

Het is een opvallende verschijning: de pyjamawants. Vanwege zijn rood-zwart gestreepte pak wordt hij ook wel gevangeniswants genoemd. Zoek ze vooral op schermbloemen.

De knalrode kleur komt wel vaker voor bij wantsen en kevers. Felle rode of gele kleuren schrikken nu eenmaal hun vijanden af. Vuurrood en knalgeel betekent een vieze smaak, buikpijn, narigheid. Een merel of roodborst weet kennelijk: rood, niet doen. Of: geel, afblijven. Hoewel dat dan weer niet geldt voor een rode bes of gele appel.

Een opvallende verschijning: de pyamawants

De pyjamaants is met zijn rood-zwart gestreepte pak een opvallende verschijning. Foto Paul Bohre

 

Zonaanbidder

De algemeenste wants in de tuin is zonder twijfel de groene stinkwants. Waar groene bladeren zijn of waar blad blijft liggen, kom je deze trage kruipers tegen. Als je groen in de bak deponeert, komen deze wants er vaak uitklimmen. Dat is met de pyjamawants een ander verhaal. Maar waar fluitenkruid, zevenblad, bereklauw of andere schermbloemen groeien, kun je ze zo maar in aardige hoeveelheden zien rondkruipen. In bermen bijvoorbeeld. Vooral bij mooi weer, want het zijn warmteminnaars en zonaanbidders. En de meeste kans maak je in Zuid- en Oost-Nederland.

Opvallende verschijning: de pyjamawants

Pyjamawantsen paren langdurig, en eten ondertussen gewoon door. Foto Wikipedia

 

Opvallende verschijning

Als je ze probeert te fotograferen, vluchten ze meestal weg naar de onderkant van de bloem. Als ze paren en in een tandem aan elkaar zitten, zijn ze wat trager. Ze paren langdurig, en gewoon onder het eten: met hun konten innig aan elkaar geklonken. Als de een naar links vlucht, vlucht de ander naar rechts.

Deze wantsen hebben de winter overleefd. Ze zetten pakketjes gele eitjes af onder het blad van hun bloem. De jonge wantsen vervellen vijf keer. Pas in hun laatste fase trekken ze hun rood-zwarte pyjama aan.

 

Recente Editie


Meer Nieuws