Overdenkingen bij het blad van de Noorse esdoorn

admin

2 December 2015 .

DOOR: BRAND KURPERSHOEK
noorsesdoorn (2 of 5)De Noorse Esdoorn is een snel groeiende sterke boom die graag wortelt in kalkrijke grond. De boom komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en West-Azië en heeft zich snel verspreid over heel Europa. Van alle esdoornsoorten die we kennen is dit de enige die tot ver in Scandinavië voorkomt.

De bladeren die ik gefotografeerd heb komen niet van ver. Ik vond ze op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam.

noorsesdoorn (3 of 5)Bladeren fascineren me en ik wilde de schoonheid ervan eens goed in beeld gaan brengen. Ik legde de bladeren op een lichtbak, een attribuut uit de goede oude analoge-fotografie-tijd. Zo kwamen de mooie kleuren goed tot hun recht. De symmetrie, die je heel vaak in de natuur ziet, is wonderbaarlijk. Ook de gulden snede, een kenmerk van de ideale compositie in een kunstwerk, zie je er in terug.

De bladeren van een Noorse Esdoorn kunnen drie tot zeven lobben hebben, en staan bekend om hun mooie kleuren in de herfst. Het zijn snel verteerbare bladeren, de wormen en andere insecten weten er wel raad mee.

noorsesdoorn (4 of 5)Op de foto’s is te zien dat het blad een toplaag heeft die er snel afgaat door het verteringsproces, daaronder ontvouwt zich een soort van zeshoekig patroon dat het hele blad beslaat.

Nadat ik deze foto’s op de lichtbak had gemaakt kon ik niet echt meer normaal naar bladeren kijken want letterlijk in alle bladeren vind een mysterieus proces van de natuur plaats. Het is gek om te beseffen dat deze bladeren onze wereld voeden met zuurstof en zorgen voor een voedselrijke grond. En als je je dan bedenkt dat de mens ze wegkapt in de grote oerbossen…

noorsesdoorn (5 of 5)Nederland heeft geen oerbossen meer. Maar elders in de wereld bestaan ze nog wel. Mijn oproep in het kader van de grote milieuconferentie in Parijs is dan ook: Laten wij met ze allen proberen de oerbossen te beschermen! We hebben ze nodig! Het lijkt soms alsof de mens zich boven de natuur wil plaatsen, maar volgens mij maken wij slechts deel uit van de natuur en moeten we haar koesteren.

noorsesdoorn (2 of 5)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen