Verdwalende vrouwtjespinguïns – en meer ontdekkingen van 2019

Marloes Blom

17 December 2019 .

Magellanic penguins

Magellanic penguins heading out to sea for fishing on a sandy beach, Falklands.

Ook dit jaar ontfutselden wetenschappers de natuur weer een aantal geheimen. Roots zet er drie voor je op een rijtje.

Brilplukker op Borneo

Een onderzoeksteam ontdekte in de tropische laaglandregenwouden op Borneo een nieuwe vogelsoort. Het vogeltje kreeg de naam brilplukker (Dicaeum dayakorum). Hij behoort tot de Dicaeidae, een kleurrijke familie van kleine fruit-etende zangvogels die leven in tropisch Zuid-Azië, Australië en de eilanden daartussen.
De brilplukker werd al in 2009 waargenomen en beschreven – maar de wetenschappers slaagden er nu pas in om een vrouwtje te vangen. Middels het DNA bepaalden ze definitief dat het om een compleet nieuwe soort ging. Eentje die leeft van een bepaalde soort mistletoe, zo bleek. Met die kennis kunnen de wetenschappers weer zijn specifieke leefgebied beter beschermen.

Verdwalende vrouwen

Bij magelhaenpinguïns zijn de vrouwen slechter in navigeren dan de mannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat begin dit jaar is gepubliceerd. De pinguïns broeden op de zuidpunt van Zuid-Amerika. Buiten de broedtijd trekken ze noordwaarts om op te vetten, zodra de hormonen weer opspelen zwemmen ze terug naar hun broedgebied. Regelmatig raken pinguïns de weg kwijt en stranden te noordelijk. In drie kwart van deze gevallen blijkt het om vrouwtjes te gaan. Misschien hebben de lichtere vrouwen meer last hebben van de noordelijke stroming, of hebben ze een minder ontwikkeld richtingsgevoel.

Magellanic penguins

iStock

Verdubbeling tijgers

Uit de bedreigde dierenwereld is niet vaak goed nieuws te melden, maar uit India kwamen hoopgevende tijgercijfers. Liefst 2.461 verschillende individuen werden er vastgelegd, met automatische camera’s op meer dan 25.000 locaties – tijgerhabitat ter grootte van ruim tien keer Nederland. Samen met de tijgers die op een andere manier zijn waargenomen, ligt het totale aantal in India nu rond de 3.000. Een verdubbeling in dertien jaar, hoopgevend!

tijger

iStock

Meer ontdekkingen van 2019

In de dikke wintereditie van Roots lees je nog meer ontdekkingen van 2019. Over koraal bijvoorbeeld, en de indrukwekkende afstand die een poolvos aflegde. Je vindt hem in de winkels of in de webshop.

TEKST PAUL BÖHRE | GEERT-JAN ROEBERS

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren