Pittige discussie: loslopende honden in de natuur

René Alblas

8 december 2018 .

Loslopende honden richten regelmatig een ravage aan in natuurgebieden: broedende vogels worden van hun nesten verjaagd en jonge reeën worden opgejaagd en komen onder een auto terecht. De eigenaren weten meestal nergens van.

In grote delen van natuurgebieden moeten honden aangelijnd zijn. Soms wordt er in zo’n gebied een aantal plekken aangewezen als hondenlosloopgebied. Maar je ziet dat mensen met hun loslopende hond uit die zone komen en zich vervolgens niets aantrekken van de bordjes waarop staat dat vanaf daar de hond moet worden aangelijnd. En dat is een probleem.

Broedende vogels

Een kleine rondgang door lokale media levert een stortvloed aan klachten en incidenten op, van Limburg tot Noord-Holland en van Zeeland tot Groningen. In veel natuurgebieden worden schaapskuddes gehouden voor de begrazing en overal heeft men last van loslopende honden. De schattingen van het aantal doodgebeten schapen – voornamelijk lammeren – lopen op tot mogelijk 13.000 per jaar. De honden jagen op broedende vogels, waardoor eieren of jongen verweesd achterblijven, maar ook kleine zoogdieren als hermelijnen en bunzingen zijn het slachtoffer van agressieve honden.

Veel hondeneigenaren zijn zich niet bewust van wat hun hond aanricht. De eigenaren realiseren zich niet  wat de gevolgen kunnen zijn als hun viervoeter het bos in rent. Een boswachter vertelt: We maken zo vaak mee dat een ree wordt opgejaagd, soms door meerdere honden tegelijk. Maar de baas heeft het helemaal niet in de gaten, die loopt ergens rond en ziet helemaal niet wat zijn hond aan het uitvreten is. Die heeft een ree opgejaagd, die wij later aangereden op de weg terugvinden. En de hond is gewoon weer braaf teruggekomen bij het baasje en die zijn weer samen naar huis gegaan.”

Oplossingen

Wat is er aan dit probleem te doen? Organisaties als Staatsbosbeheer kunnen meer boetes aan overtreders  geven. Maar een woordvoerder laat weten dat hier geen prioriteit ligt, de organisatie houdt zich liever bezig met de rol van gastheer/vrouw in natuurgebieden. Desalniettemin stijgt het aantal bekeuringen wel. In 2015 werden 212 bekeuringen uitgeschreven, in 2017 479 en in dit jaar tot nog toe al 432.

Een andere optie is  zorgen voor meer (omheinde) losloopgebieden, zodat het makkelijker wordt voor de hondeigenaren om hun hond op een natuurvriendelijke manier uit te laten.

Voorlichting

Wat kan helpen is het beter voorlichten van (toekomstige) hondeneigenaren. De Hondenbescherming zegt hierover: “Mensen moeten goed nadenken voordat ze een hond aanschaffen. In de eerste plaats moeten ze zich afvragen of ze wel geschikt zijn om een hond te nemen, want het kost heel veel tijd en geld om goed voor zo’n dier te zorgen. In de tweede plaats is het zaak om te onderzoeken wat voor soort hond het beste bij hen past.” Een Rottweiler bijvoorbeeld, die moet aan het einde van de dag uitgeput zijn, anders heb je ’s avonds een heel vervelende hond in huis. De Hondenbescherming heeft om die reden op dierendag, 4 oktober, de website eenhondvoormij.nl gelanceerd, waar potentiële eigenaren zich kunnen informeren.

Verplicht of niet

Een verplichte cursus voor mensen die overwegen een hond aan te schaffen, is ook een optie. De Hondenbescherming is daar voor. Maar de huidige minister van Landbouw en Natuur, Carola Schouten, is er geen voorstander voor. Zij vindt dat er geen algemene cursusplicht moet komen. De mogelijkheid voor gemeenten om zo’n cursus op te leggen na een bijtincident is genoeg.

Voorlopig moet de hondenbezitter dus nog zelf het initiatief nemen  om meer informatie over honden in de natuur te krijgen.

 

 

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws