Oude duinen, hypermoderne industrielandschappen met onverwachte natuur en een steeds veranderende ‘kleine Waddenzee’: op het terras van Aan Zee in Oostvoorne zit je er middenin.
Het kán bij Aan Zee wat langer duren als je op je bestelling wacht. De koks koken niet op gas, maar op hout en dat neemt net iets meer tijd in beslag. Alles in dit restaurant aan zee heeft een duurzame insteek. Zonnepanelen en eigen windturbines wekken alle energie op, sterker nog: houden zelfs over. Warmte wordt op 95 meter diepte uit de bodem gehaald, het ronde pand is opgetrokken uit tweedehands, onbewerkt hout. Kok Guido plukt oesterblad, wilde rucola en duizendblad uit de natuur, net als sint-janskruid, bramen, duindoornbessen en viooltjes. De vis op het bord zwom hier vlak voor de kust en de geitenkaas komt van de Mèkkerstee bij Ouddorp: de vuurtoren van het dorp is vanaf het terras over de Slikken van Voorne en de Noordzee heen aan de horizon te zien.
Datzelfde terras maakt even wachten op je eten niet moeilijk. Dat uitzicht dus, en: dichter bij de duinen kun je niet komen. Helmgrassen en koningskaarsen kietelen je knieën. Doe gerust rustig aan, daar in de keuken.
Fossielen in het zand
Tot het uitzicht van Aan Zee behoort ook de Tweede Maasvlakte. Hijskranen, schoorstenen, silo’s en hoogspanningsmasten namen de plaats in van de branding die hier eeuwenlang het strand op rolde. Een bizar gezicht natuurlijk, maar die stalen stelstels zien er beslist ook interessant uit. Informatiecentrum FutureLand informeert over aanleg en inrichting van de Tweede Maasvlakte, en over de compensatiemaatregelen die voor de natuur genomen werden. Ook te zien: ‘de kist vol maatregelen voor het milieu’: een stuk of dertig mappen (6.300 pagina’s) die met elkaar de Milieueffectrapportage (MER) vormen. FutureLand organiseert regelmatig fossielenexpedities naar het Maasvlaktestrand.
Wil je meer info & tips over deze pleisterplaats? Je leest het nu in ons huidige dubbelnummer.
CREDITS: TEKST ANNEMARIE BERGFELD | BEELDEN PIXABAY (header)