Nu ontdekt: wilde koala’s drinken wél – ze likken vers regenwater van bomen

Marloes Blom

13 May 2020 .

wilde koala's drinken wél water

Een volwassen vrouwtje likt regenwater van een boom. Foto: Universiteit van Sydney

Wilde koala’s drinken niet of nauwelijks, zo dacht men. Via sappige eucalyptusblaadjes zouden ze voldoende water binnenkrijgen. Extreme omstandigheden daargelaten, zoals de enorme bosbranden die Australië maandenlang teisterden. Maar nu blijkt dat koala’s wel degelijk water drinken. Vers regenwater wel te verstaan, en veelal ‘s nachts.

Aangepast aan de zinderende hitte

Ruim 500 gram verse eucalyptusblaadjes eet een wilde koala – de Phascolarctos cinereus – dagelijks. Die bladeren zijn sappig en leveren zo vocht, in de winter én de zomer. Het koala-gestel is zeer goed aangepast aan de zinderende Australische hitte. Hun urine is enorm geconcentreerd, en ze verliezen nauwelijks vocht via hun huid of ademhaling.

Koala's drinken wel water

Foto: Ruben de Jong

Wat al bekend was: anekdotische gevallen in extreme omstandigheden

Van koala’s in gevangenschap was al bekend dat ze water dronken – maar dat weet men aan stress of ziekte. Anekdotische gevallen van wilde, water drinkende koala’s waren er ook. Bij temperaturen boven de 40 graden Celcius bijvoorbeeld. Of in tijden van maandenlange alles verzengende bosbranden. De schrijnende beelden van uit waterflesjes drinkende koala’s gingen de wereld over.

Nu bewezen: ook wilde koala’s drinken – en lang ook

Australische wetenschappers bewezen nu dat ook wilde koala’s wel degelijk water drinken. Het team van de Universiteit van Sydney verzamelde alle wetenschappelijke observaties van drinkende koala’s in het You Yangs Regional Park in Victoria, tussen 2006 en 2019. Ruim veertig keer was gezien hoe koala’s tijdens of na een regenbui water likten van een boomstam. Onomstotelijk bewijs kwam van videobeelden waarop twee volwassen dieren ‘s nachts dronken. En niet eventjes, maar liefst 15 en 34 minuten.

Nu pas ontdekt, hoe zit dat?

Bizar dat wetenschappers hier nu pas mee komen, zou je misschien denken. Maar zo gek is het niet. Tijdens heftige regenbuien is het immers lastig observeren. En bovendien zijn koala’s nachtdieren. Ze hebben trouwens wel een voorkeur voor vers regenwater. Zelfs als er ander water nabij was, in bijvoorbeeld een dam, likten ze regenwater van takken en stammen.

BRON: Valentina Mella e.a., An insight into natural koala drinking behaviour, Ethology, mei 2020.
BEELD: Echidna Walkabout en de Koala Clancy Foundation

Meer lezen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws