Het raadsel van de haagleguaan

redactie

29 april 2014 .

De haagleguaan is een hagedissensoort die voorkomt in Noord Amerika. De grootte varieert van 10 tot 19 centimeter en de mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes in kleur. De vrouwtjes zijn doorgaans bruin/grijs, de mannetjes hebben een blauwe buik en een blauwe hals in de paartijd.

Maar de laatste tijd worden er ook steeds meer vrouwtjes met een blauwe hals en buik waargenomen. Naar mensennormen vertaald zijn dat ‘vrouwtjes met een baard’. De mannetjeshaagleguanen vinden deze ‘bebaarde vrouwtjes’ minder aantrekkelijk en negeren hen het liefst tijdens de paring.

Het percentage vrouwtjes met blauwe hals varieert per streek, er zijn gebieden waar maar liefst 95% van alle vrouwtjes zo’n baard heeft. Het gevolg is dat er minder wordt gereproduceerd.

Amerikaanse wetenschappers onderzoeken deze opmerkelijke, soortbedreigende ontwikkeling. Daarbij deden zij twee opmerkelijke ontdekkingen: de bebaarde vrouwtjes zijn vaak sterker en kunnen beter vechten vanwege een grotere hoeveelheid testosteron. Verder zijn de nakomelingen van de bebaarde vrouwtjes anders dan die van de gewone  vrouwtjes. De meisjes hebben meestal ook de blauwe hals en buik. De zonen blijken echter zeer sterk te zijn en voorzien van een extra blauwe buik en hals. Dat maakt ze juist heel aantrekkelijk.

 

Foto: een vrouwtjes haagleguaan met mannelijke blauwe vlekken  (Langkilde lab)


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws