Reuzenpaddenplaag opgelost met worstjes

redactie

30 november 2012 .

Ooit werd de reuzenpad geïntroduceerd in Australië met als doel het aantal insecten dat de landbouw bedreigde te verminderen. De 20 centimeter grote padden vraten inderdaad flink veel insecten op, maar ze bleken nog veel meer te verstouwen. Ze roeiden en passant ook allerlei amfibiesoorten bijna uit. En zo veranderde de positie van de reuzenpad van ‘helper’ naar ‘plaag’.

Maar het bleek nog erger te worden. De reuzenpad is namelijk giftig. Dat betekent dat dieren die hun tanden zetten in zo’n pad het niet overleven. Het aantal slangen, hagedissen, dingo’s (wilde honden) en zelfs krokodillen in Australië nam flink af als gevolg van die giftige dikkerds.

Nu lijken Australische wetenschappers een oplossing te hebben gevonden voor dit probleem. Er worden worstjes van reuzenpaddenvlees gemaakt met daaraan toegevoegd een enorme hoeveelheid zout. De geur van het vlees trekt onder andere hagedisssen en dingo’s aan. Als die vervolgens zo’n worstje verorberen zorgt het zout ervoor dat ze het weer heel snel uitbraken.

Als vervolgens de associatie reuzenpad-braken is gelegd, zullen de dieren in de toekomst niet meer zo gauw hun tanden in een reuzenpad zetten.

De worstjes worden uitgestrooid op plekken waar onder andere dingo’s en hagedissen zitten.De eerste proeven zijn bemoedigend!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws