Roots Natuurfotowedstrijd 2014: eindelijk de uitslag

René Alblas

19 September 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Morgen is het zover. Dan worden in de Amsterdamse Hortus de prijzen uitgereikt voor de beste natuurfoto’s van 2014. En dat is dan weer het sluitstuk van een heel ‘fotocircus’ dat al in november is begonnen. In die maand vindt de eerste vergadering plaats, dan bekijken we hoe de afgelopen wedstrijd is geweest en of er nog iets veranderd moet worden. Er wordt een begin gemaakt met het zoeken naar sponsors (dat doen we om de deelname aan de wedstrijd gratis te houden) en eind januari verschijnt de eerste oproep in Roots. In de maanden februari en maart stromen de foto’s binnen en neem ik dagelijks een kijkje in de digitale bibliotheek waarin al deze foto’s komen te staan. Een waar genot om die steeds verder uitdijende serie natuurschoonheden te bekijken.

Als de inzendtermijn rond 1 april gesloten is slaat bij chefredacteur Caroline en mij de stress toe. De 100 mooiste foto’s moeten met spoed uitgekozen worden omdat de productie van de Natuuragenda voor het volgende jaar half april al van start gaat. En daar hebben we dus die 100 foto’s voor nodig.Een hele klus om uit die 3 à 4 duizend inzendingen de allerbeste te halen. En hoewel ik dat nu al sinds 2001 doe blijft het een ontzettend leuke en ook inspirerende klus. En soms ook hard, omdat je soms toch foto’s die “iets” hebben net buiten de 100 beste moet laten vallen.

In juni komt dan de complete jury bij elkaar om uit die 100 agendafoto’s de 14 allerbeste te kiezen. Er is veel ruimte voor discussie en als uiteindelijk, na lang wikken en wegen, de 14 winnende foto’s naast elkaar staan ben ik altijd weer blij. Zo, dat hebben wij (de redactie van Roots en alle fotograferende lezers) toch maar weer eens mooi voor elkaar gekregen!

 

 

 

 

In augustus maken we de winnende fotografen heel blij; ze krijgen een brief waarin staat dat ze “een prijs” hebben gewonnen en worden uitgenodigd om die in ontvangst te komen nemen. En morgen zullen ze dan eindelijk weten welke prijs ze hebben gewonnen! En dus ook wie er met de hoofdprijs (een BirdingBreaks reischeque van 1400 euro) naar huis gaat!

 

 

De 14 winnende foto’s zijn -in willekeurige volgorde- afgebeeld bij dit artikel. De namen en de prijzen worden komende zondag op de site van Roots gepubliceerd. En natuurlijk toont de Roots die komende donderdag verschijnt alle winnaars in volle glorie.

En hoe zit het nou met die foto’s die wel “iets” hebben maar die het net niet hebben gehaald? Daar kom ik de komende weken op terug!

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie