Seeing Stars Leiden: licht uit, sterren aan

Daniël Mulder

22-09-2022 00:00:00

seeing stars

In Leiden wordt op zondag 25 september 2022 een bijzonder experiment gehoudenSeeing Stars Leiden. Het is een initiatief van kunstenaar Daan Roosegaarde. Door zoveel mogelijk kunstlicht te doven, kun je midden in de stad Leiden naar de sterrenhemel kijken.

Nederland is een van de meest ‘lichtvervuilde’ landen ter wereld. Door het vele kunstlicht van onder andere steden,  verkeerspleinen en kassen zijn er nog maar weinig plekken in ons land waar je volop kunt genieten van de pracht van de sterrenhemel.

seeing stars

Beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde kijkt naar de sterrenhemel.

Beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde maakt met zijn project Seeing Stars de sterren weer zichtbaar voor de 21e -eeuwse stadsbewoner. Na een geslaagd experiment in het Friese Franeker, eind 2021, is het de bedoeling dat op de avond van 25
september tussen 22 en 23.30 uur alle lichten uitgaan in Leiden, de European City of Science 2022.

Voor vele tienduizenden mensen zal het opeens weer mogelijk zijn om de sterren te zien vanuit de eigen straat of tuin. De datum is met zorg gekozen: het is die nacht nieuwemaan, zodat er ook geen storend maanlicht is. Als het project in Leiden succesvol is, wil Roosegaarde Seeing Stars ook realiseren in andere Europese steden.

3x Roots + agenda óf scheurkalender 2023

Ontvang de Roots agenda óf scheurkalender 2023 nu cadeau bij een abonnement op Roots. De agenda en kalender zijn gevuld met de mooiste natuurfoto’s en leuke weetjes. Je profiteert met deze aanbieding (€ 17,50) van een korting tot 52%. OP=OP!

Meer interessante berichten over sterren

Foto’s: Studio Roosegaarde


Meer Nieuws