De smienten in Noord Holland zijn weer even veilig

redactie

21 October 2014 .

Het aantal smienten in Nederland neemt de laatste jaren gestaag af. Om een gezonde populatie te behouden zouden er ruim 250.000 exemplaren van deze eendensoort moeten zijn. Maar het werkelijke aantal smienten in Nederland ligt op dit moment onder de 200.000.

Het was dan ook opmerkelijk dat de Provincie Noord Holland onlangs een ontheffing heeft verleend om de komende vijf jaar op smienten te jagen. De dieren veroorzaken overlast bij de landbouw en daarom besloot de provincie tot deze drastische maatregel. Vogelbescherming Nederland en drie Noord-Hollandse vogelwerkgroepen hebben vervolgens een rechtzaak aangespannen tegen deze ontheffing. De rechter heeft de vogelbeschermers gelijk gegeven, er mag voorlopig niet geschoten worden op de smienten.

De Vogelbescherming verwacht dat de ontheffing binnenkort helemaal van tafel zal gaan. Volgens deze organisatie staat het doden van smienten in geen verhouding tot de internationale verantwoordelijkheid die Nederland heeft voor overwinterende watervogels.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws