Speur mee naar het vliegend hert

René Alblas

30 juni 2015 .

Het vliegend hert is behoorlijk zeldzaam in Nederland. Het spectaculaire insect komt in vijf gebieden voor: In Zuid en Midden en Noord Limburg, op de Veluwe en in Twente. De kans dat je daar het dier ook daadwerkelijk tegenkomt is echter niet heel groot.

Naturalis en het EIS Kenniscentrum willen graag meer inzicht krijgen in de exacte stand van het vliegend hert en roepen daarom alle wandelaars en natuurliefhebbers van Nederland op om hun waarnemingen door te geven.

Heb je een vliegend hert gezien? Noteer dan het geslacht, het aantal individuen, de datum en de exacte vindplek. Geef je waarneming vervolgens door via waarneming.nl, Telmee.nl of op eis-nederland.nl/vliegendhert. Ook kunnen waarnemingen per e-mail gestuurd worden naar: [email protected]. Geef ook je eigen emailadres door, zodat je eventueel aanvullende informatie kunt geven.

Het vliegend hert is met zijn 9 centimeter één van de grootste kevers van Europa, met opvallend grote kaken. De belangrijkste functie van die kaken is om te imponeren. Ze zijn vaak te vinden op wondjes in eikenstammen.

Flying_Lucanus_cervus[1]

Foto boven: René Krekels

Foto onder: Wikipedia


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws