Telelens-adapter op je iPhone

freaveadmin

2 May 2014 .

DOOR: FANNY GLAZENBURGTegenwoordig kun je met je smartphone zulke goeie foto’s maken, dat je je afvraagt of je nog wel een camera nodig hebt. Collega Caroline Vogel schiet bijvoorbeeld al veel liever foto’s met haar iPhone, dan met de redactiecamera, een – ok, ietwat verouderde – spiegelreflexcamera. Nadeel is alleen dat je met een smartphone niet echt heel ver kunt inzoomen, maar daar heeft Swarovski wat op gevonden. Sinds kort biedt deze hoogwaardige verrekijker-producent namelijk een adapter aan waarmee je een iPhone 5 of 5S kunt koppelen aan één van hun verrekijkers of telescopen. Waarmee je dus een telelens creëert voor je iPhone. Die wilde ik weleens proberen, tijdens een reis naar Tanzania, waarbij er veel safari’s op het programma stonden. En dus reisde ik af met een CL Companion 8×30 en de bewuste adapter (zie foto).

De adapter bestaat uit een stalen omhulsel voor je iPhone, waar je de bewuste adapter op kunt draaien. En daar schuif je het juiste oculair in (in mijn geval het linker). In het begin was het een beetje een gehannes, omdat je zowel verrekijker als iPhone moet vasthouden (de speciaal ontworpen riem die ervoor zou moeten zorgen dat de iPhone stevig vast blijft zitten, zat er bij mij namelijk niet bij) en ook nog op de foto-button moet drukken. Dat zou allemaal stukken beter gaan met een statief, is zo mijn inschatting. Maar toen ik eenmaal in de gaten had welke vingers ik waar moest zetten, begon ik er lol in te krijgen. Zeker nadat ik in de gaten kreeg dat ik nóg meer naar voren kon halen als ik ook inzoomde op de iPhone. Dat maakte het trouwens nóg lastiger om de hele constructie stil te houden en eerlijk gezegd verwachtte ik ook niet veel van het uiteindelijk resultaat. Zeker niet omdat ik meestentijds door de zon bijna niets op mijn schermpje kon waarnemen (waardeloos probleem waar Apple echt wat aan moet doen). Groot was mijn verrassing dan ook, toen ik ’s avonds de resultaten bekeek. De foto’s waren echt haarscherp geworden en dat op zulke afstand! Voor wie nu al graag met de iPhone fotografeert én in het bezit is van een Swarovski kijker of telescoop, is dit echt een ontzettende aanwinst. De adapter is verkrijgbaar vanaf € 135, en te koop bij www.swarovskioptik.com. Tik daar bij zoekfunctie ‘adapter iPhone’ in, want anders is het een zoekplaatje. En check dan ook goed of je wel de juiste adapter hebt, want er zijn er namelijk zeven.

Hier had ik nog niet zo goed in de peiling dat ik ook op de iPhone zelf moest inzoomen, je ziet dus nog duidelijk de contouren van de verrekijker. Ook wel geinig, eigenlijk.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog