Thuis in het poolgebied

René Alblas

6 November 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Kun je op je 39e al een levenswerk maken? Als je natuurfotograaf bent en je heet Vincent Munier, dan is het antwoord “ja”. Onlangs verscheen zijn 12e fotoboek, getiteld Arctique, een boek dat alle andere boeken overtreft. “Voor het eerst ben ik 100% tevreden”, lacht hij, terwijl hij mij één van de eerste exemplaren overhandigt. Natuurlijk, het is prachtig gedrukt, het papier is heel bijzonder en het is ideaal dat er in het fotoboek geen enkele tekst staat (daarom zit er een apart werkboek bij, voor de toelichting). Maar die tevredenheid ging vooral ook over het onderwerp: het poolgebied.

Het is voor veel mensen moeilijk voor te stellen dat een streek waar het overdag zelden boven de min 20 wordt als “thuis” kan voelen. Toch is dat zo voor Vincent. “Er is een Vincent van voor 2008 -het jaar van zijn eerste poolreis- en een Vincent van na 2008”, vertelt hij. Het is de plek waar hij zich met meest verbonden voelt met de natuur. En dat is op zich logisch. Als je de hele dag bezig bent om de alles aanvretende koude te bestrijden, als er in de verste verte geen enkel spoor van menselijke aanwezigheid is, als je weet dat jij het in je eentje moet zien te redden in de strijd tegen een zeer onvriendelijk klimaat en hongerige ijsberen, dan voel je je één met de natuur.

Dan kunnen er ook ‘gekke’ dingen met je gebeuren, je ziet ijsbergen bewegen (dat blijken later nevels te zijn) of je gaat stemmingen van de sneeuw herkennen. Hierover schrijft Vincent in het dagboek dat hij heeft bijgehouden tijdens zijn poolverblijven. Delen uit dat dagboek staan ook in het werkboek bij Arctique. De laatste zin is: “Ben ik gek geworden?”.

Misschien is dat wel een beetje zo. Maar wat kunnen wij genieten van die gekte! Het is toch geweldig dat 99,99% van de lezers van dit boek nooit een voet in het poolgebied zullen plaatsen maar nu dankzij de beelden van Vincent (en de dagboekfragmenten) er toch even helemaal kunnen zijn!

 

In de Roots van december (verschijndatum 19 november) kun je genieten van een aantal foto’s uit het nieuwe boek. Voor Rootslezers is er ook een speciale aanbieding om het boek met korting aan te schaffen(68 euro i.p.v. 77) . Mocht je dat nu al willen doen, dan kan dat via dit mailadres.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie