Tijdens Pride toont ARTIS de seksuele voorkeuren van dieren

admin

25 juli 2019 .

artis-pride

Vanaf dit weekend staat Amsterdam in het teken van de jaarlijkse Pride: het festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Hoogtepunt is natuurlijk de bekende botenparade door de grachten, maar ook op andere plekken in de stad wordt aandacht besteed aan seksuele diversiteit. Zoals in ARTIS, waar een rondleiding wordt gegeven langs biseksuele pinguïns, vissen die van geslacht veranderen en lesbische Japanse makaken.

Niks is te gek

Als ergens alle kleuren van de regenboog voorkomen, dan is het wel in de natuur. Verschillende seksuele voorkeuren, wisselend samengestelde paren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: alles kan in het dieren-, planten- en microbenrijk. Niks is uitzonderlijk, zo blijkt in de Amsterdamse dierentuin. In ARTIS zal naast een rondleiding ook de jaarlijkse Pridelezing worden gegeven door ARTIS-bioloog Charlotte Vermeulen en oud-docent homo- en genderstudies Gert Hekma.

Meer dan seks

Bij ruim 1500 soorten vogels en zoogdieren is homoseksueel paar- en broedgedrag waargenomen, zoals bij olifanten, leeuwen en gorilla’s. Overigens draait het homoseksuele contact tussen dieren niet alleen om seks. Zo zijn er mannelijke vogelkoppels die samen broeden en kuikens grootbrengen. De kans dat hun jongen overleven is aanzienlijk groter, want bijvoorbeeld zwanenmannen verdedigen hun nest behoorlijk fanatieker dan de vrouwtjes doen.

Een flexibel geslacht

Onderdeel van de rondleiding is ook een bezoekje aan de anemoonvissen. Deze vissen worden allemaal geboren als man en leven in groepen. Zodra het enige vrouwtje komt te overlijden, kan het meest dominante mannetje binnen no time transformeren tot vrouw en zich voortplanten met een van de andere kerels uit de groep.

De rondleiding ‘Homoseksualiteit in het dierenrijk’ start 27 & 28 juli en 3 & 4 augustus om 14:00 uur bij de Apenrost. De Pridelezing is op donderdag 1 augustus bij de ARTIS-Academie.

Fotocredits: Edwin Butter


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda