Wolven, beren of teken… wie staat er het hoogst in de top 10 gevaarlijkste wilde dieren van Europa?
10. Schapenteek
Teken leven van het bloed van mensen en dieren, dat ze via een zuigsnuit drinken. Ondertussen kunnen ze je besmetten met verschillende ziektes die ze met zich meedragen. Lyme en Q-koorts zijn twee van de gevaarlijkste virussen die ze over kunnen dragen.
9. Portugees oorlogsschip
Deze verzameling van allerlei poliepen lijkt op een kwal. Een steek van dit dier voelt als een zweepslag en door zijn gif kan je in shock raken en is er kans dat je hart en longen niet meer goed functioneren.
8. Europese zwarte weduwe
De giftigste spinnensoort van Europa leeft vooral in de mediterrane landen. Een kleine beet is genoeg om intense pijn te veroorzaken, maar er is ook kans op misselijkheid, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen.
7. Veelvraat
Dit lid van de marterachtigen leeft vooral in noordelijke gebieden. Veelvraten zijn schuwe dieren en kunnen heel agressief zijn.
6. Aspisadder
Aspisadders leven vooral in het zuidwesten van Europa en zijn daar de gevaarlijkste slangensoort. Ongeveer 4% van de mensen die door ze worden gebeten, overleeft het niet; veel overlevenden krijgen door het gif van de Aspisadder blijvende schade aan ogen en lever.
5. Europese wolf
Over het algemeen proberen wolven zo min mogelijk met mensen te maken te hebben. De zeldzame keren dat ze mensen aanzagen voor een prooi, waren vrouwen en jonge kinderen de dupe. Helemaal in lijn met hun aangeboren vermogen de zwakste prooi te onderscheiden. Gelukkig is zo’n aanval tegenwoordig erg zeldzaam.
4. Bruine beer
Vooral in het oosten van Europa leven bruine beren in beboste gebieden. Ze kunnen tot wel 400 kilo wegen, zijn snel en hebben indrukwekkende klauwen en tanden. Ze kunnen krachtiger bijten dan een leeuw, dus je hebt een probleem als ze het op je gemunt hebben.
3. Witte haai
Witte haaien komen ook in Europa voor, in de Middellandse Zee. Ze vallen zelden aan, maar áls ze toeslaan is er een grote kans dat je het niet overleeft. In hun bek hebben ze immers zes rijen vol met scherpe tanden.
2. Wild zwijn
Wilde zwijnen kunnen snel rennen en hebben imposante slagtanden. Hiermee vallen ze ook af en toe een mens aan. Dit doen ze meestal uit zelfverdediging, of ter bescherming van hun jongen.
1. IJsbeer
In de noordelijkste streken van Europa kunnen mensen zomaar worden aangevallen door deze reuzen, als die op zoek zijn naar een voedzame maaltijd. Hard wegrennen heeft geen zin: een ijsbeer is net zo snel als een olympisch hardloopkampioen.
Andere dieren
Er zijn meerdere manieren om zo’n lijstje op te stellen. Kijk ook eens naar dit lijstje van gevaarlijkste dieren van de hele wereld.
Paul Veenvliet zegt
Vanuit eigen ervaring, ik woon midden in een gebied met beren en wolven, kan ik vertellen dat deze lijst rammelt aan alle kanten. Het gevaarlijkste dier wordt niet genoemd: de honingbij. Ook de loslopende huishond is potentieel gevaarlijk. Een stevige stier of zelfs koe kan flinke problemen veroorzaken (ga geen kalfjes knuffelen op een alpenweide). Maar wolven en beren? Nou nee, die zijn dermate schuw en hebben zulke goede zintuigen dat ze ons van verre horen aankomen en zich uit de voeten maken. de kans op een confrontatie met deze soorten is 0. Juist nu, nu wolven grote delen van Europa aan het hercoloniseren zijn moeten we erg oppassen met ze als “gevaarlijk” afschilderen. Hierdoor voeden we negatieve gevoelens en oer-angsten wat de bescherming van deze dieren allerminst bevorderd. Van een natuurminnend tijdschrift had ik een objectievere kijk verwacht, jullie hebben me diep teleurgesteld met deze blogpost. Bij gevaarlijkheid moet je niet alleen kijken naar de wapens die een dier potentieel heeft, maar vooral ook naar de kans dat een dier daadwerkelijk gevaarlijk is. Over hetzelfde thema heb ik een klein jaar geleden ene realistischer blog geschreven, je kan dat hier vinden: https://www.natureincolour.eu/nl/2018/01/16/gevaren-van-het-bos/
(Als herpetoloog heb ik ook het nodige aan te merken over de “gevaarlijkheid” van aspisadders, maar hier laat ik het vooralsnog maar bij.)