Toptijd voor gaaien

René Alblas

23-10-2017 00:00:00

Gaaien

Vanaf oktober worden de eikels rijp en vliegen gaaien af en aan om de eikels als reservevoedsel op te slaan voor de winter. Het jaar 2017 belooft een goed eikeljaar te worden, dus de vogels zijn spekkoper. Ze kunnen maximaal vijf eikels opslaan in hun krop, de zesde houden ze vast in hun bek. Vervolgens krijgt elke eikel een plekje, vooral daar waar de grond zacht is, zodat ze gemakkelijk in de grond kunnen worden gedrukt. De gaai doet dat op plekken die gemakkelijk te onthouden zijn: in de buurt van een paaltje, stronk of steen. Waar geen geheugensteuntje voorhanden is, maakt hij er zelf een door er een takje of een steentje naast te leggen.

Gaaien zijn echte snaaiers

Vanaf november stropen de gaaien ook tuinen af waar geen eiken staan. Ze snaaien dan van alles weg wat los en vast zit op en rond de voedertafels. Later in de winter, wanneer er minder voedsel voorhanden is, graven ze de eerder verstopte eikels een voor een op. In de tussentijd zijn die in de grond zacht geworden en daardoor een prima eetbaar hapje.

Gaai met eikel in de bek, foto: Pieter Espeel

Wist je dat bepaalde typen gaaien samen rouwen om overleden soortgenootjes? Welke gaai het is en hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier.

Recente Editie


Meer Nieuws