Turkse schoonheid: de witte paardenkastanje

Marloes Blom

2 May 2023 .

witte paardenkastanje

Bloemenliefhebbers richten hun blik meestal naar de grond. Toch bloeit ook boven je hoofd veel moois. Vooral in parken, tuinen en straten staan prachtig bloeiende bomen. Zoals de witte paardenkastanje.

De witte paardenkastanje is het bekendst om zijn glanzende vruchten, maar de bloemen zijn minstens even fraai. Van dichtbij is elke bloem een kunstwerkje: wit met een subtiele tekening in het hart en sierlijk omhoog gekrulde meeldraden. Van veraf is een bloeiende kastanjeboom een feest. De bloemtrossen knallen begin mei – vaak al in april – uit de grote kleverige knoppen.

Tegenwoordig is de paardenkastanje overbekend van straten en schoolpleinen, maar dat is niet altijd zo geweest. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied is Griekenland, Albanië en Bulgarije. Zo’n vijf eeuwen geleden vielen die landen nog binnen het Ottomaanse Rijk en de Turken konden de boom wel waarderen. Ze plantten hem ook in andere delen van het rijk. Ogier Gisleen van Boesbeke was gezant van de Duitse keizer bij de Osmaanse sultan. Hij was een fanatiek plantenverzamelaar en bracht de paardenkastanje naar West-Europa. En ook de tulp.

Lees ook:
De reis van de bostulp

Meer lezen

Tekst: Geert-Jan Roebers Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws