Vlinders en libellen: 25 Nederlandse topgebieden

Daniël Mulder

25 juli 2023 .

heideblauwtje

Het spotten van vlinders en libellen heeft vaak een hoog toevalgehalte. Met het recent verschenen boek Op zoek naar vlinders en libellen maak je de kans op een ontmoeting met een bijzondere vlinder of libel in Nederland een stuk groter.

Op de een of andere manier hangt er een zweem van toeval omheen: het zien van een vlinder of een libel tijdens een wandeling door de natuur. Ze duiken vaak onverwacht op en meestal zijn ze ook zo weer uit het zicht. Het zijn koestermomenten, maar soms zou je het geluk wel een zetje in de rug willen geven. Dat kan nu. De Vlinderstichting bestaat namelijk veertig jaar en daarom geeft zij het boek Op zoek naar vlinders en libellen uit; bijzonder eigenlijk dat zoiets nog niet bestond in boekvorm.

25 mooie gebieden

Het boek bevat 25 ‘mooie vlinder- en libellengebieden’ verspreid over Nederland, alle provincies zijn vertegenwoordigd. Het meest noordelijk gelegen gebied is het nationale park Lauwersmeer, de Sint-Pietersberg is de meest zuidelijk gelegen locatie. Laatstgenoemde is inderdaad smullen voor vlinderaars. ‘Twee soorten dagvlinders die je rondom de Sint-Pietersberg kunt aantreffen, zijn het boswitje en het bruin dikkopje’, zo valt lezen. ‘Het boswitje komt voornamelijk voor in enkele groeves in Zuid-Limburg, waaronder de oude ENCI-groeve en het Poppelmondedal.’ Op libelgebied is de zuidelijke oeverlibel een echte zeldzaamheid die je kunt vinden rondom de Sint-Pietersberg. ‘Mannetjes zijn te onderscheiden van de gewone oeverlibel doordat ze wat kleiner en geheel blauw zijn.’

Veel heideblauwtjes

Denk je bij de provincie Groningen door de grootschalige landbouw en graslanden niet gelijk aan vlinders en libellen, reis dan eens af de regio Westerwolde in het zuidoosten van de provincie. Rond Sellingen en Ter Borg vind je interessante plekken voor vlinders en libellen dankzij een afwisselend landschap van kleine akkertjes, bosjes en houtwallen. Hier vliegt het heideblauwtje bijvoorbeeld nog een mooie aantallen rond.

cover boek Vlinders en libellen

Andere goede gebieden in Nederland om vlinders en libellen te kijken zijn onder meer: Bargerveen, De Hoge Veluwe, Kuinderbos, Moerputten, Texel en Wieden/Weerribben.

Helaas ontbreken kaartjes of routes in deze gids, zodat je als liefhebber nog iets beter weet waar je moet zijn om bepaalde soorten te zien. Aan de andere kant: verstoring ligt zo minder op de loer en het gewenst zetje in de rug krijg je wel. Je weet immers nu wat de topgebieden zijn in Nederland, de kans op een ontmoeting met een bijzondere vlinder of libel is een stukje groter geworden.

Op zoek naar vlinders en libellen, diverse auteurs, KNNV uitgeverij, € 21,95.

Lees meer over vlinders en libellen

  • Waarom vliegen vlinders nooit in een rechte lijn?
  • De libel was er al miljoenen jaren voor de dinosauriërs. Hij is een briljante jager, en zijn onnavolgbare vliegmanoeuvres fascineren en inspireren wetenschappers wereldwijd. Roots duikt in de wonderlijke wereld van de libel.
  • Dit Roots-boek met 16 wandelroutes brengt je in de meest vlinderrijke (en ook vogelrijke) natuurgebieden van Nederland.

Foto bovenaan (heideblauwtje): Dick Noordhof

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws