Nieuwe topvogelgids: Vogels van Europa

Paul Bohre

28 maart 2023 .

Recent werd in het Vogelinformatiecentrum Texel de nieuwe topvogelgids: Vogels van Europa, gepresenteerd. Een ultiem meesterwerk, waar vogelaars de komende jaren heel veel plezier aan gaan beleven. Niet eerder verscheen zo’n complete Nederlandstalige fotogids van de vogels van Europa.

Ga er maar aanstaan. Vogelboekvertaler Ger Meesters uit Haarlem legt het nog maar eens fijntjes uit tijdens de bijeenkomst op Texel. Ruim 182.000 woorden moesten er uit het Engels vertaald worden voor deze Nederlandse versie. “Wat je dan tegenkomt is dat de Engelse taal doorgaans 10 procent langer is dan de Nederlandse, maar de vogelnamen juist vaak langer. En krijg dat maar eens gepast in het stramien van de originele gids uit Engeland: Europe’s Birds. Zo heet de wintertaling in het Engels Teal, veel korter. En dan al die aparte termen qua veren!” Meesters is er vele maanden mee bezig geweest om alle woorden in het gareel te krijgen. Alleen dat is al een topprestatie.

Ger Meesters legt uit waar de knelpunten zitten in het vertalen van een vogelgids. Foto: Paul Böhre

Magnifiek fotowerk

Het fotowerk is ronduit magnifiek. Marc Guyt van het Nederlandse fotobureau Agami Photo Agency was hier grotendeels verantwoordelijk voor. Deze Katwijker heeft een uniek team van Europese topfotografen om zich heen die eerder al het beeld leverde voor het Handboek Europese vogels van Nils van Duivendijk, een ferm tweedelig naslagwerk dat vorig jaar verscheen.

Guyt: “In Vogels van Europa zijn de vogels in vrijwel alle verenkleden op dezelfde wijze vastgelegd. Een enorme klus. Maar je krijgt als vogelaar nu wel de juiste meeuw in het juiste kleed te zien in het najaar, tweede jaar en ga zo maar door. Illustraties geven vooral een gemiddelde over vele maanden. Foto’s toch een preciezer beeld waar een vogelaar in het veld echt iets aan heeft.” Het was een enorme klus om de meer dan 900 soorten die in de gids beschreven staan goed op de foto te krijgen. Dat spreekt voor zich. Maar het resultaat is verbluffend.

Overzicht van 'grote' meeuwenkleden uit Vogels van Europa.

Nieuwe topvogelgids: Vogels van Europa

Het resultaat mag er zijn. Een bijna 1 kilo zware vogelgids, die zeer mooi is opgemaakt. De baardman op de cover is blikvanger, maar staat meteen garant voor de rest van de inhoud. Met maar liefst 928 soorten, inclusief exoten en geïntroduceerde soorten, maar ook dwaalgasten uit Amerika, Azië en Afrika. Hoewel sommige soorten in dit boek (nog) steeds gezien worden als ondersoorten: zoals de zwarte- en witbuikrotgans en het ‘gele-kwikstaart-complex’.  Nederland is qua DNA beslissingen wat verder dan de conservatieve Britten. Maar ze staan er wel allemaal in. 4.700 foto’s, in alle  mogelijke kleden. Zo zijn bijvoorbeeld ingewikkelde grote jonge meeuwen op één spread afgebeeld, maar ook alle arenden. Echt een geweldig hulpmiddel om ze op naam te brengen. De vluchtfoto’s zijn van uitzonderlijke kwaliteit. En het boek is mooi kleurecht geprint. Je raakt niet uitgekeken in deze maar liefst 640 pagina’s tellende gids. Een absolute aanrader!

Vogels van Europa, door Andy Swash, Hugh Harrop, Rob Hume, Robert Still, Uitgeverij Noordboek, € 39,90. Vertaald door Ger Meesters, met vele foto’s van fotobureau Agami.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws