Kijktip donderdagnacht op vrijdag (12 – 13 augustus): meteorenzwerm de Perseïden

Marloes Blom

8 augustus 2021 .

Perseïden

Een heldere meteoor uit de Persoïden - de jaarlijkse meteorenzwerm (sterrenregen)

Noem het ‘sterrenregen’ of meteorenzwerm, maar spectaculair is het in ieder geval: de jaarlijks terugkerende Perseïden. Dit jaar kun je ze bijzonder goed zien, met het hoogtepunt in de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag 13 augustus. De maan is die nacht namelijk slechts een kleine sikkel, dus duisternis gegarandeerd. Je zou dus zomaar zo’n zeventig meteoren per uur kunnen zien. Mits je niet met je ogen knippert – én het uiteraard onbewolkt is die nacht…

13 augustus 02:00 uur: tot wel zeventig meteoren

Meteoren ontstaan wanneer kosmische stof- en gruisdeeltjes uit het heelal met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen. Doordat ze dan verdampen beginnen de luchtmoleculen te gloeien, en vormen zo kortdurende lichtsporen aan de sterrenhemel. Zo’n ‘vallende ster’ zie je maximaal één tot twee seconden. De Perseïden worden beschouwd als een van de spectaculairste meteorenzwermen van het jaar. Dit jaar zijn ze vanaf 17 juli tot 24 augustus te zien.

Het hoogtepunt valt in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan kun je, bij een onbewolkte en donkere hemel, per uur tot wel zo’n zestig-zeventig meteoren zien. Om precies te zijn maak je daarop op vrijdag 13 augustus rond 02:00 de meeste kans, aldus hemel.waarnemen.com. De kans dat je die Perseïden ook daadwerkelijk ziet is dit jaar stukken groter dan de voorgaande jaren dankzij de maan: die is in de nacht van 12 op 13 augustus voor krap 13% verlicht.

Perseïden

Een heldere meteoor uit de Persoïden – de jaarlijkse meteorenzwerm (sterrenregen) | Foto iStock

Waarom Perseïden zo heten

Perseïden danken hun naam aan een sterrenbeeld – het lijkt net alsof ze uit het sterrenbeeld Perseus komen. Perseus ligt in het noordelijke deel van de Melkweg – op hemel.waarnemen.com zie je precies waar. De Perseïden zelf zijn feitelijk stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle; een in 1862 ontdekte komeet van behoorlijke omvang.

Zo maak je de meeste kans de Perseïden te zien

Mits het onbewolkt is én je je bevindt op een goede plek, zul je de Perseïden kunnen zien. Dat onbewolkte weer heb je niet in de hand, een goede plek en positie wel. Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft daarvoor in De Volkskrant de volgende tips:

  • Zoek een donkere plek, uit de buurt van straatlicht en andere lichtbronnen. Dan zie je namelijk ook de veel talrijkere zwakkere meteoren.
  • Ga op je rug liggen; maak het jezelf comfortabel en doe dat in het gras op op een mastrasje o.i.d.. Zo heb je het beste overzicht van de sterrenhemel.
  • Naarmate de nacht vordert zul je steeds meer Perseïden kunnen zien.
  • Een verrekijker of telescoop is verspilde moeite – daarvoor bewegen de ‘vallende sterren’ te snel.

BRONNEN: NASA SCIENCE | HEMEL.WAARNEMEN.COM | VOLKSKRANT.NL
FOTO: iSTOCK

Meer lezen

  • Sterrensporen fotograferen is een mooie uitdaging voor natuurfotografen. Het vraagt wat oefening, een beetje geluk en je moet ervan uitgaan dat het “een latertje” kan worden. Kom je er niet uit? Er zijn ook nog andere manieren om te fotograferen tijdens de (bijna) duisternis. Lees hier de tips van fotograaf Bert Faber.
  • Vallende sterren zijn prachtig, maar kan zo’n meteoor eigenlijk in je achtertuin vallen? Sterrenkundige Govert Schilling geeft antwoord.
  • Interessante site om de Perseïden te volgen: meteorshowers.org

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws