Waarnemingen in de natuur geef je door op waarneming.nl

René Alblas

11 December 2017 .

Dankzij waarneming.nl kun je direct op de hoogte zijn van de meest recente natuurvondsten. Vliegt er na 12 jaar weer een keizerarend rond in Nederland of wordt er weer een wolf gesignaleerd? Het antwoord vind je op die site. Inmiddels zijn er al ruim 50 miljoen waarnemingen ingevoerd door natuurliefhebbers.

De site is eind 2003 opgericht door twee natuur- en computer-liefhebbers: Hisko de Vries en Dylan Verheul. Zij begonnen de site als een gezamenlijk natuurdagboek. Deze ‘hobby’ liep uiteindelijk uit de hand. Inmiddels werken er enkele fulltimers aan de website, daarnaast kijken zo’n 200 deskundigen (validatoren) mee achter de schermen of de waarnemingen wel kloppen. Want inmiddels geven meer dan 80.000 mensen uit het veld hun waarnemingen door. Met steeds meer foto’s en geluidsfragmenten is het een heel belangrijke database geworden.

Aanvankelijk werden de meeste waarnemingen nog ingevoerd via de computer, tegenwoordig gebeurt dat steeds meer via de mobiele telefoon. Door de komst van hun eerste app om waarnemingen vanuit het veld door de geven, de ObsMapp voor Android en iObs voor Apple, is het doorgeven alleen maar makkelijker geworden.

Nepwaarneming

Bijzondere waarnemingen worden extra gecheckt, bijvoorbeeld als het over opvallend grote aantallen van een soort gaat. Bij zeldzame waarnemingen voorzien van een foto en/of geluid is men extra alert. Zoals de waarneming met foto van een lynx. Bij die foto rezen direct vragen, dus werd er goed gekeken naar de planten rond het dier en het weer van die dag. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en bleek dat de foto niet in Nederland was genomen.
Het gebeurt vaker dat mensen proberen te bedriegen met een geknutselde foto. Laatst nog een bruine gent op een steen langs het water in Maassluis. Al snel vond de community exact dezelfde vogelfoto, maar dan op een steen in de Caraïben, waar deze vogel thuishoort.
Controle is dus belangrijk om deze waardevolle database met 9.000.000 foto’s en 38.000 geluidsopnames verspreid over 22.584 soorten in stand te houden!

waarnemingen

De wolf. Loopt deze viervoeter nu nog wel of niet meer rond op de Veluwe? Foto: Irma Dorenstouter

 

waarnemingen

De haas. Tijdens sneeuwperiodes is dit dier een stuk makkelijker waar te nemen. Foto: Beverley Brouwer

waarnemingen

De buizerd. Met 807.380 waarnemingen staat de buizerd op 1 in de top tien van dieren die het meest zijn ingevoerd op waarneming.nl.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws