Wat een vraag: wat is dit voor een merkwaardig sneeuwklokje?

Daniël Mulder

25 februari 2022 .

geen sneeuwklokje maar een lenteklokje

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wat is dit voor een merkwaardig sneeuwklokje? Roots-expert en plantenkenner Geert-Jan Roebers geeft antwoord.

Sneeuwklokje?

“De bloem op deze foto is geen sneeuwklokje, maar een daarmee verwante soort: het lenteklokje”, legt plantenkenner en schrijver van natuurboeken Geert-Jan Roebers uit. “De bungelende bloemen met geelgroene vlekjes lijken eigenlijk nog meer op klingelklokken dan die van sneeuwklokje. Het lenteklokje bloeit later dan zijn kleinere neefje, maar nog steeds behoorlijk vroeg. Hij begint vaak al in februari, dus er is een goede kans dat je een lenteklokje in de sneeuw ziet staan.”

lenteklokje

Dit is geen sneeuwklokje maar een lenteklokje. Foto: Ellen de Boer

Lenteklokje vs zomerklokje

Naast het lenteklokje groeit in Nederland ook het zomerklokje. De twee zijn wel uit elkaar te houden: aan de bloemstengel van het lenteklokje groeit één (een enkele keer twee) klok- tot bolvormig bloem. Het zeldzamere zomerklokje heeft meestal meer dan twee bloemen per stengel.

Het lenteklokje, waarvan de bloem wel wat op een muts van een nar lijkt, groeit op licht beschaduwde plekken op vochtige, voedselrijke, kalkhoudende, humusrijke leem- en kleigrond. In Europa vind je de plant in bossen, parken, tuinen, op begraafplaatsen en op landgoederen.  In Nederland is het lenteklokje vrij zeldzaam, zoals is te zien op de Verspreidingsatlas. Je treft de plant vooral aan op plekken waar stinzenplanten groeien.

Meer interessante natuurvragen

Leuke lezersvragen

In de rubriek Wat een vraag! vind je maandelijks de leukste natuurvragen. Ook in het maartnummer van Roots staan weer diverse interessante vragen. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Lia van Looij


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten