Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Vera van Karsen wil bijvoorbeeld graag weten waarom deze slak zo’n vreemd slakkenhuis heeft. Menno Schilthuizen, Roots-expert en onderzoeker bij Naturalis, geeft antwoord.
“Leuke waarneming!”, aldus Menno Schilthuizen. “Dit is een zogenoemde ‘scalariforme’ (ofwel: getrapte) vorm van een zwartgerande tuinslak. Je komt zulke misvormingen wel af en toe tegen, maar ze zijn behoorlijk zeldzaam. Ik denk dat er hooguit één scalariforme slak voorkomt op elke 5.000 gewone slakken.”
Slak met een vreemd slakkenhuis in de vorm van een torentje. Foto: Vera van Karsen
Oorzaak vreemd slakkenhuis
“De oorzaak is meestal een beschadiging aan het huisje, vroeg in de ontwikkeling. Slakken groeien volgens een zogenoemd ‘road-holding’ model: ze houden de vorm van de al gevormde mondopening aan om het volgende stukje aan vast te bouwen. Als die mondopening (of het zachte weefsel, de mantel zelf, dat het schelpmateriaal aanmaakt) misvormd is door een beschadiging, dan wordt die beschadiging soms windingenlang voortgezet.”
Meer leuke natuurvragen
- De schorpioenvlieg ziet er dreigend uit, maar kan een schorpioenvlieg ook steken?
- Tijdens vochtige zomerdagen zie je veel naaktslakken. Als je goed kijkt, zie je dat een naaktslak een gaatje heeft bij zijn kop. Waarom eigenlijk?
- De zeearend doet het opvallend goed in Nederland, maar ook de steenarend is in Europa bezig met een opvallend opmars. Wordt de steenarend een broedvogel in Nederland?
- Waar of niet waar: het slakkenhuis van een slak draait altijd naar rechts…
Nieuwe Roots september 2022
In het nieuwe septembernummer van Roots vind je nog meer leuke en interessante natuurvragen die worden beantwoord door experts uit het veld. Bestel het nummer eenvoudig online, binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.