Week van het Landschap 16 t/m 31 oktober: ontdek de verrassende natuur dicht bij huis

Adinda van Kuijk

5 October 2021 .

(Roots-promotie)

Van 16 t/m 31 oktober 2021 vieren we in heel Nederland de Week van het Landschap. De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers de natuur is. In de herfstvakantie kun je daarom meedoen aan activiteiten en excursies in heel Nederland om de natuur dichtbij huis te beleven en ontdekken. Geef je op voor paddenstoelenexcursie, bezoek een streekmarkt, ga op pad met de boswachter of ontdek een nieuwe route in het bos. 

Ontdek nieuwe wandelroutes en activiteiten 

De provinciale organisaties lanceren voor de Week van het Landschap nieuwe fiets- en wandelroutes, activiteiten en excursies. Ontdek bijvoorbeeld een nieuwe wandelroute rondom kasteel Hernen in Gelderland, uitgezet door de boswachter. Bekijk alle activiteiten op www.weekvanhetlandschap.nl. Hieronder lichten we er een aantal uit:

17 oktober –  Paddenstoelenfestival op Landgoed Ennemaborg

Het landgoed Ennemaborg is beroemd om haar diversiteit aan paddenstoelen. Meer dan 250 soorten worden hier jaarlijks waargenomen, waaronder soorten als rupsendoder, kostgangersboleet, reuzenzwam en de kleine maar bijzonder blote billenzwam. Bezoekers kunnen zelf het bos intrekken, maar speciale gidsen verzorgen ook excursies naar de mooiste paddenstoelen die op het landgoed te vinden zijn.

Tip: Voor kinderen is er een speciaal theaterfestival met verhalenvertellers. 

23 oktober – Nacht van de Nacht

Zin in een duistere natuurwandeling met onderweg een spannend verhaal? In het Dal van de Mosbeek neemt de gids je mee voor een duistere wandeling naar de Galgenberg. Onderweg vertellen onze gidsen je meer over dit gebied, de geschiedenis en waarom duisternis belangrijk is voor ons en de natuur. 

24 oktober – Natuurfeestje Tongelaar

Op deze dag vieren we de herfst op Landgoed Tongelaar met een kleinschalig Natuurfeestje. De vrijwilligers van Brabants Landschap zorgen voor leuke en educatieve activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in de weides en boomgaard bij het kasteel. Ga op zoek naar paddenstoelen en natuurvoorwerpen op het Avonturenpad met de herfstspeurdoos of maak een oorwurmenhotel.

28 oktober – Appelbollen maken bij Kasteel Doorwerth

De oogsttijd was vroeger een hele drukke periode voor landman en huisvrouw. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen op 28 oktober de tuinman/vrouw van kasteel Doorwerth komen helpen. Eerst pluk je de appels uit de boomgaard en daarna maak je zelf een heerlijke appelbol.

31 oktober – Struuntocht voor de jeugd

In dit jaargetijde is het een komen en gaan van vogels. Veel vogels die in de zomer in onze streken hebben gebroed vertrekken naar warmere streken in het zuiden andere soorten komen juist onze kant op om hier de winter door te brengen. Na uitleg over de vogeltrek gaan we in polder Breebaart kijken welke vogels we hier kunnen zien. 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws