De Vogelbescherming signaleert al een aantal jaren de teruggang van de grutto in Nederland. Op de onlangs gehouden vogelaarsdag in Ede werden cijfers gepresenteerd die wederom niet vrolijk stemmen. De nationale gruttotelling van 2016 leverde 4.000 vliegvlugge jongen op. Dat is veel minder dan de 11.000 die nodig zijn om de soort in stand te houden.
Het grootste probleem vormen de boeren die te vroeg hun weilanden maaien, daarnaast zorgen bloemloze en droge weilanden voor de teruggang. Als extra dreun kwam er eind mei nog eens noodweer bij. Na een zonnig voorjaar sloeg het weer om en zorgden zware onweersbuien met hagel ervoor dat veel kuikens het niet overleefden.
Is er nog hoop voor de grutto in Nederland? Ja zeker! In een aantal gebieden (Amstelland, Eemland en Idezega) zijn zogenaamde maatwerkprojecten gestart, waarbij de grutto op verschillende manieren ondersteund wordt. En dat is een succes!
De Vogelbescherming is niet tevreden met de snelheid waarmee de overheid meer van dit soort projecten aanwijst. Daarom is de Vogelbescherming naar de Europese Commissie gestapt in de hoop dat deze de Nederlandse regering zal aanspreken om meer aan gruttobehoud te doen.
De landelijke gruttotellingen zijn een samenwerkingsproject van de Vogelbescherming, SOVON en de Rijksuniversiteit van Groningen.
Foto: Arnold de Lange