Zeldzame grote vos neemt toe

Paul Bohre

26-03-2022 00:00:00

De kleine vos is een van de bekendste vlinders in Nederland. Sinds een paar jaar wordt ook een ander familielid steeds vaker gezien: de grote vos neemt toe. Je herkent deze vlinder aan het atoomteken op de vleugel. Zeker zolang het zonnig en warm is, maak je  kans op het zien van de bijzondere grote vos.

De grote vos overwintert, net als de dagpauwoog en citroenvlinder, als volwassen vlinder (imago). Dit betekent dat ze ook al vroeg in het jaar gaan vliegen, vooral met warm weer. De afgelopen week kwamen er al veel meldingen binnen op Waarneming.nl. Het vroege voorjaar is de beste tijd om deze bijzondere vlinder te zien te krijgen.

Kans op de bijzondere grote vos

De grote vos heeft vier vrij gelijkmatig gevormde rond vlekken op de bovenvleugel. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame grote vos neemt toe

In de zuidelijke en oostelijke helft van Nederland maak je de meeste kans, maar ook in het westen zijn de vlinders waargenomen. Vlinders koesteren luwte en warmte. Ze warmen zich graag op in het zonnetje en worden dan actief. De grote vos is inderdaad groter dan de kleine vos en hij fladdert op een andere manier. Ze zweven soms ook even. Ook de iets valere kleur oranje is een aanwijzing, maar het belangrijkste en doorslaggevend kenmerk is het  vlekkenpatroon op de voorvleugel. Dat heeft iets weg van het atoomteken.

Kans op de bijzondere grote vos

De Oostelijke vos heeft ongelijkmatige, meer vierkante vlekken en is meer fel oranje van kleur. Foto Paul Bohre

 

200 eitjes

Deze vlindersoort was tien jaar geleden bijna verdwenen uit Nederland en België. Maar hij is bezig aan een opvallende comeback! In het voorjaar van 2011 werden er voor het eerst grotere aantallen in ons land gezien, zo’n 60 waarnemingen. En de afgelopen jaren is hij steeds frequenter gezien. Afgelopen twee zomers is zelfs weer voorplanting geconstateerd. De vlinder overwintert in holle bomen en gaat in het voorjaar op zoek naar een partner. Daarna worden er zo’n 100 à 200 eitjes gelegd waaruit de rupsen groeien. De rupsen gedeien alleen op perenbomen, pruimenbomen, wilgen en iepen.

Kans op de bijzondere grote vos

De kleine vos heeft twee kleine vlekjes op de bovenvleugel, en is kleiner dan de andere twee soorten.

 

Zoek de verschillen

Roots collega Daniël Mulder zette de verschillen tussen alle vossen mooi op een rij. Tip: tel de ronde vlekken (atoomteken!) op de vleugel.

Check Waarneming.nl voor de laatste meldingen. Je kunt hier ook zelf je meldingen doorgeven! Liefst met een foto.

Op de website van de Vlinderstichting vind je meer informatie over alle vlindersoorten.

Foto bovenaan: Paul Böhre

Recente Editie

Meer Nieuws