Zo fotografeer je de schitterende Sint-jansvlinders

René Alblas

8 augustus 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over zijn foto van twee Sint-jansvlinders.

“Afgelopen maand was ik op vakantie in Zeeland. Een voor mij onbekend gebied waar genoeg te ontdekken was. Het prachtige weer met tropische temperaturen zorgde voor veel variatie in de insectenwereld. Zo zag ik veel Sint-jacobsvlinders en Sint-jansvlinders.

Veel mensen verwarren deze twee soorten vlinders. Beide soorten zijn dagactieve nachtvlinders en de basiskleuren van beide vlinders zijn zwart en rood. Zo kan verwarring ontstaan. Maar de Sint-jansvlinder behoort tot de familie van de bloeddrupjes, deze kenmerken zich doordat ze allemaal een patroon hebben met rode vlekjes. De Sint-jacobsvlinder heeft ook rode strepen op zijn vleugels.
Van de Sint-jansvlinder heb ik verschillende exemplaren gezien. De rups van deze vlinder overwintert en verpopt zich in een cocon, die tegen een grasstengel of een andere plant is aangebracht. Hier heb ik ook een aantal van aangetroffen. Zie hieronder ook de foto van een cocon, waaruit de geboren vlinder reeds was verdwenen. Ik heb helaas het moment van de geboorte niet vast kunnen leggen. Dat zou helemaal mooi geweest zijn! Maar ik heb wel de paring van twee Sint-jansvlinders kunnen vastleggen!

De ontmoeting

Ik was deze avond gaan wandelen op de plaats waar ik eerder een aantal cocons van deze vlinder was tegengekomen. Blij verrast om een deze vlinder parend tegen te komen.
Het was nog een hele uitdaging met de harde wind die er deze avond stond om de scherpte goed te krijgen. Bij de instellingen heb dus ik rekening gehouden met de wind, een korte sluitertijd om de beweging van de wind op te vangen. Het diafragma heb ik zo ingesteld dat beide vlinders scherp in beeld kwamen. Hierbij let ik altijd goed op dat de achtergrond niet te dominant in beeld komt. Het geheel heb ik iets overbelicht om het zwart in de vleugels niet dicht te laten lopen.
De foto is in het licht van de ondergaande zon gemaakt voor extra sfeer.
Uiteindelijk was ik tevreden met het eindresultaat.”

Een aantal handige tips van Constant:

• Zorg voor voldoende opslagmedia als je op vakantie gaat.

• Je kunt ook opslagcapiciteit aanschaffen op internet. Hiermee staan je dierbare bestanden meteen veilig.

• Bescherm je camera/lens statief tegen de elementen. Een zandstorm kan je camera verwoesten!

• Een uv filter beschermt je lens tegen krassen.

Technische gegevens

Foto paring:

Canon 70d, Canon 100 millimeter macro lens, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/160

Foto cocon:

Zelfde apparatuur, diafragma f/4.5, sluitertijd 1/400


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws