Sneeuw in de zomer, kan dat in Nederland? Zeker, maar dan gaat het niet om sneeuwvlokken die uit de wolken vallen. Toch bestaat het fenomeen zomersneeuw in Nederland. In twee verschillende vormen zelfs: als zaadpluisjes van populieren en wilgen, maar ook de massale vlucht van de eendagsvlieg wordt zomersneeuw genoemd.
Sneeuwbomen
Zomersneeuw vind je meestal in juni, wanneer het vruchtpluis van de populier massaal het luchtruim kiest. Maar ook in juli kun je het nog vinden, lees dit blog maar eens over het Voorsterbos.
De witte pluisjes die de bodem soms bedekken als een dun laagje sneeuw is dus afkomstig van populieren, maar ook wilgen produceren het. De pluisjes die je ziet zijn eigenlijk zaadjes omgeven door pluis, die de bomen in het voorjaar produceren. Door de pluisvorm kunnen de zaadjes door de wind makkelijk worden verspreid. Bij droog weer blijft het pluis lang liggen, maar een flinke regenbui doet de ‘sneeuwlaag’ smelten.

Zomersneeuw ofwel schoraas. Foto: Danny Slijfer
Zomersneeuw met vleugels
In augustus kun je langs onze grote rivieren soms grote aantallen eendagsvliegen zien. De schoraas, zoals het insect heet, vertoont zich niet elk jaar in grote aantallen. Wanneer dat wel gebeurt, wordt het verschijnsel zomersneeuw genoemd.
Het is een paar dagen zichtbaar. De eendagsvliegen komen dan uit het water om een partner te zoeken. Daarna paren ze en vervolgens zetten ze hun eitjes af in de rivier. Dan is het gebeurd met de eendagsvliegen en houdt het op met ‘sneeuwen’.
Nog 3 bijzondere natuurfenomenen
- Ooit heiligenschijn gezien rond je hoofd?
- En heb je weleens gehoord van ‘vorstbevingen‘?
- Een Nederlandse kikker die een paar dagen per jaar blauw wordt, het bestaat echt…
Foto header: Edwin Giesbers