Nu te fotograferen: de dagpauwoog

René Alblas

28 juni 2023 .

De dagpauwoog is misschien wel de makkelijkste vlindersoort om te fotograferen. Je vindt ze namelijk overal. De soort is niet kritisch en leeft in allerlei habitats. De larven van deze soort leven op brandnetels en die vind je overal. Ook dat zorgt ervoor dat je ze tussen april en oktober overal kunt tegenkomen. Juli is een topmaand voor de dagpauwoog.

5 tips om dagpauwogen te fotograferen

  • Omdat de dagpauwoog nogal een bonte verschijning is, kun je het beste op zoek gaan naar een rustige omgeving. Door een laag standpunt in te nemen kun je ook de lucht als achtergrond gebruiken. Probeer veel verschillende kleuren bloemen te vermijden, samen met de kleuren van deze vlinder wordt het wel een hele bonte kermis.
  • Houd de camera zoveel mogelijk evenwijdig aan de vlindervleugels. Dan krijg je een gelijkmatige, scherpe weergave van de vleugels. Je kunt dan ook werken met een geringe scherptediepte, zodat de omgeving mooi vaag wordt en de bonte vlinder goed tot zijn recht komt. Als je invalshoek toch een beetje schuin is ten opzichte van de vleugels, heb je meer scherptediepte (dus hogere diafragmawaarde) nodig, om de hele vlinder scherp te krijgen.
  • Houd het weerbericht in de gaten. Een beetje mist of dauw in de ochtend is ideaal, de druppels op de vlinder maken je foto extra aantrekkelijk. Midden op de dag, met volle zon fotograferen, kun je beter vermijden. Dan krijg je harde schaduwen die je foto ontsieren. Als er wind wordt voorspeld kun je ook het beste even je fotografeerplannen uitstellen. Een heen en weer zwiepende vlinder levert vaak onscherpe foto’s op.
  • Wanneer de zon net opkomt, zitten de dagpauwogen vaak nog met ingeklapte vleugels. Dat is ook leuk, maar je het misschien liever de vlinder met opengeklapte vleugels voor je camera. Zodra de zon iets meer kracht krijgt en de vlinders opwarmen, sprijden ze hun vleugels. Dan is het wel zaak om op te schieten, want als ze voldoende zijn opgewarmd, zullen ze opvliegen.
  • Vind je het lastig om geschikte vlinderplekken te vinden? Denk dan eens aan een vlindertuin. Op de site van de Vlinderstichting staat een overzicht met heel veel vlindertuinen.
De dagpauwoog lijkt 4 ogen te hebben. Foto: Els Nijhuis

Waarom houden vlinders zo van brandnetels? Dat lees je hier.

Foto: Els Nijhuis

Ook interessant: zo fotografeer je een kleine vuurvlinder.

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Natuurfotografie