Nu te fotograferen: de dagpauwoog

René Alblas

28 June 2023 .

De dagpauwoog is misschien wel de makkelijkste vlindersoort om te fotograferen. Je vindt ze namelijk overal. De soort is niet kritisch en leeft in allerlei habitats. De larven van deze soort leven op brandnetels en die vind je overal. Ook dat zorgt ervoor dat je ze tussen april en oktober overal kunt tegenkomen. Juli is een topmaand voor de dagpauwoog.

5 tips om dagpauwogen te fotograferen

 • Omdat de dagpauwoog nogal een bonte verschijning is, kun je het beste op zoek gaan naar een rustige omgeving. Door een laag standpunt in te nemen kun je ook de lucht als achtergrond gebruiken. Probeer veel verschillende kleuren bloemen te vermijden, samen met de kleuren van deze vlinder wordt het wel een hele bonte kermis.
 • Houd de camera zoveel mogelijk evenwijdig aan de vlindervleugels. Dan krijg je een gelijkmatige, scherpe weergave van de vleugels. Je kunt dan ook werken met een geringe scherptediepte, zodat de omgeving mooi vaag wordt en de bonte vlinder goed tot zijn recht komt. Als je invalshoek toch een beetje schuin is ten opzichte van de vleugels, heb je meer scherptediepte (dus hogere diafragmawaarde) nodig, om de hele vlinder scherp te krijgen.
 • Houd het weerbericht in de gaten. Een beetje mist of dauw in de ochtend is ideaal, de druppels op de vlinder maken je foto extra aantrekkelijk. Midden op de dag, met volle zon fotograferen, kun je beter vermijden. Dan krijg je harde schaduwen die je foto ontsieren. Als er wind wordt voorspeld kun je ook het beste even je fotografeerplannen uitstellen. Een heen en weer zwiepende vlinder levert vaak onscherpe foto’s op.
 • Wanneer de zon net opkomt, zitten de dagpauwogen vaak nog met ingeklapte vleugels. Dat is ook leuk, maar je het misschien liever de vlinder met opengeklapte vleugels voor je camera. Zodra de zon iets meer kracht krijgt en de vlinders opwarmen, sprijden ze hun vleugels. Dan is het wel zaak om op te schieten, want als ze voldoende zijn opgewarmd, zullen ze opvliegen.
 • Vind je het lastig om geschikte vlinderplekken te vinden? Denk dan eens aan een vlindertuin. Op de site van de Vlinderstichting staat een overzicht met heel veel vlindertuinen.
De dagpauwoog lijkt 4 ogen te hebben. Foto: Els Nijhuis

Waarom houden vlinders zo van brandnetels? Dat lees je hier.

Foto: Els Nijhuis

Ook interessant: zo fotografeer je een kleine vuurvlinder.

Wat je leest in Roots november:

 • November + treevember: aanpoten!
 • Successtory: de oehoe
 • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
 • Natuurommetje bij Zuidlaren
 • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
 • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
 • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie