Onder de titel “Nu te fotograferen” vind je elke maand in Roots leuke tips voor onderwerpen die je op dat moment goed kunt fotograferen. Hieronder geven we nog extra tips voor een maand lang fotografieplezier!
Nu te fotograferen: Heikikker
De heikikker is het hele jaar fotogeniek. Maar in maart is er een extra reden om hem te fotograferen, dan kleuren de mannetjes heikikkers opvallend blauw. Een mooie combinatie met de grijsbruine vrouwtjes.
• Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt de heikikker zeker niet alleen op de heide voor. Je kunt hem ook vinden bij sloten langs graslanden, langs watertjes in bossen en in hoogveen en laagveen gebieden. Deze kikker is soms lastig te onderscheiden van de bruine kikker. Een belangrijk verschil is de snuit van de heikikker, die is veel spitser.
• Als je speciaal voor de blauwe kleur gaat, is het belangrijk om in de periode eind februari tot begin april zeer regelmatig te gaan kijken bij een heidekikkerplek. De verkleuring duurt namelijk maar enkele dagen. Op zonnige voorjaarsdagen kun je de blauwe kikkers het beste midden op de dag fotograferen. De felheid van de kleur blauw kan variëren van knalblauw tot een blauwig grijs.
• Om het dier zo min mogelijk te verstoren, is het aan te raden om een flinke telelens te gebruiken (minimaal 300 millimeter). Als je de camera vlak boven het wateroppervlak plaatst, kun je vaak ook nog een mooie spiegeling in beeld brengen. Om het beste resultaat te bereiken kun je het beste een waadpak aanschaffen, zodat je in het water kunt gaan staan. Mocht je liever op de kant blijven, dan is het handig om een waterbestendig matje, een plastic zak en regenkleding bij je te hebben.
Lees hier meer over heikikkers fotograferen.

Foto: Gerard Schouten
Nu te fotograferen: HAZEN
Maart is de rammeltijd voor hazen, ze zijn dan druk bezig om voor nageslacht te zorgen. Er zijn prachtige actieplaten te maken!
• Om hazen te fotograferen heb je een telelens nodig van minstens 300 millimeter. Een zoomlens (van bijvoorbeeld 100-400 millimeter) is extra handig. Omdat de hazen zich snel verplaatsen, heb je veel verschillende afstanden te overbruggen.
• Omdat er zoveel actie is, zul je waarschijnlijk ook veel onscherpe foto’s maken. Maak er dus zoveel mogelijk, dan zit er altijd wel een goede bij. Hanteer een sluitertijd van maximaal 1/500 seconde en gebruik de autofocus continu instelling (AF-C bij Nikon en Sony, Al Servo bij Canon)
• Ga vroeg op pad. Er wordt ’s ochtends vroeg het meest gerammeld en bovendien heb je het mooiste licht. En als je gedwongen bent om met tegenlicht te werken, lukt dat ’s ochtends vroeg ook het beste.
• Een goede plek voor rammelende hazen is de Arkemheense polder bij Nijkerk.

Foto: Leen Euser
Nu te fotograferen: KLEIN HOEFBLAD
Het allervroegste teken dat de lente eraan komt: het klein hoefblad in bloei. Je vindt deze pioniersplant vooral op plekken waar recentelijk grondwerkzaamheden zijn geweest. Zoals op bouwplaatsen en plekken waar de natuur wordt ontwikkeld.
• Deze plant heeft tijdens de bloei geen blaadjes. En door zijn vroege bloei is er ook weinig groen in de naaste omgeving te zien. Alle reden dus om volledig in te zoomen op de bloemen.
• Als de bloem nog in de knop zit, is het klein hoefblad nog niet zo fotogeniek. Wacht nog even met fotograferen totdat er één of meerdere bloemen geopend zijn. Probeer dan recht in de bloem te fotograferen. Zo kun je mooi inzoomen op de 30 tot 40 kleine bloemetjes, de zogenaamde buisbloemen, die het hart van het bloemhoofd vormen.
• Natuurlijk werkt een macrolens heel goed bij het fotograferen van deze bloemen. Maar met wat meer afstand en een goede telelens kun je ook hele goede resultaten bereiken.
• Plaats bij onbewolkt of halfbewolkt weer je camera eens op de grond en kantel hem een beetje naar jouw toe, zo krijg je de lucht als achtergrond.

Fotografeer klein hoefblad vanuit een zo laag mogelijk standpunt, recht in het “gezicht” van de bloem. Foto: Agnes van Parijs
Nu te fotograferen: SLANKE SLEUTELBLOEM
Als je graag bloemen fotografeert, is de sleutelbloem één van de eerste opties na de grauwe wintermaanden. Bij zacht winterweer kunnen deze bloemen begin maart al in bloei staan. In de tijd dat deze bloem in bloei staat, kun je ook bloeiende bosanemonen vinden. Op ongeveer dezelfde vindplekken.
• Je vindt deze plant met zijn zachtgele trompetbloemen in loofbossen onder eiken, beuken en hazelaars. De meeste kans heb je in Zuid Limburg, het Rijk van Nijmegen, de Achterhoek, Twenthe en Vlaanderen.
• De bloemen van deze plant hangen vaak een beetje naar beneden. Om de slanke sleutelbloem “recht in het gezicht” te fotograferen, moet je dus een flink laag standpunt kiezen. Kijk goed naar de omgeving, als er veel donkere tinten te zien zijn, kan de de lichtgele slanke sleutelboem snel overbelicht raken. Belicht in dat geval iets onder.
• ’s Ochtends vroeg met een beetje dauw en een opkomende zon zijn de slanke sleutelbloemen het fraaist. Let goed op dat je een vers en onbeschadigd exemplaar fotografeert. Het is heel frustrerend als je bij thuiskomst op je computer ontdekt dat er (bruine) vlekjes of beschadigingen op het door jou gefotografeerde exemplaar zitten.

Slanke sleutelbloem met dauwdruppels. Foto: Wim Verschraegen
Nu te fotograferen: VOS
Vossen kun je het hele jaar fotograferen, ze houden geen winterslaap. De Waterleidingduinen zijn het ideale gebied voor de beginnende vossenfotograaf. Daar lopen een aantal zeer tamme exemplaren rond.
• Als je wat meer uitdaging zoekt en elders op zoek gaat naar vossen is het raadzaam om onopvallende kleding te dragen en geen deodorant of parfum te gebruiken. Bij nat weer heb je de beste kansen omdat je op een vochtige bosgrond geen krakende takjes hebt die jouw aanwezigheid verraden.
• Een tamme vos kun je met een standaardlens al goed in beeld brengen. Als je gebruik maakt van een telelens (bijvoorbeeld 300 millimeter) kun je een mooie close-up maken waar alleen de vos op staat en (bijna) geen omgeving. Let er bij het uitkaderen op dat je de oren niet aansnijdt; of je laat ze helemaal weg of ze staan er compleet op.
• Probeer eens met tegenlicht te werken. Zo kun je een silhouet van een vos tegen een ondergaande zon fotograferen. Maar ook overdag kun je met tegenlicht fraaie silhouetbeelden maken, zorg dan voor veel lucht en weinig ondergrond in je foto.

Foto: Pauline Helders
——
“Meer lezen over natuurfotografie? Bestel dan Roots online. Dat kan hier. En zonder verzendkosten!!!”
——