Vroege voorjaarszangers: deze 5 vogels hoor je in maart

Daniël Mulder

4 maart 2025 .

vroege voorjaarszangers

Maart is een mooie maand om te genieten van vogelgeluiden. Deze 5 vroege voorjaarszangers, van goudhaan tot buizerd, hoor je in maart volop zingen, roepen of roffelen.

1. Goudhaan: ijl, zacht en hoog zingt deze piepkleine vogel

goudhaan
Goudhaan. Foto: Martin Sikma

In januari en februari zijn ze soms al te horen, maar halverwege maart begint de goudhaan echt volop te zingen. Het geluid is ijl, dun, hoog en klinkt een beetje zacht op de achtergrond. De golvende zang ontgaat je in een bos met andere vogelgeluiden makkelijk. Herken je de zang van de goudhaan eenmaal, dan ben je verkocht… luister maar.

Luister ook naar de podcast over de goudhaan en ontdek het verschil met de vuurgoudhaan.

2. Kievit: een frivole, vroege voorjaarszanger

Wie op een lekker zonnige dag in het vroege voorjaar door de polder wandelt of fietst, kan er bijna niet omheen. Je zult ze overal horen en zien: de frivool dartelende kieviten. De kievit is een van de meest kenmerkende weidevogels van Nederland. Met zijn kenmerkende roep en acrobatische baltsvlucht en fraaie kuif is het een opvallende verschijning. Het mannetje maakt daarbij een scala aan opvallend frivole geluiden. Luister maar:

kievit in weiland
Kievit. Foto: Edwin Giesbers

Luister naar het complete verhaal over de kievit in de Roots-podcast Notenkrakers.

3. Buizerd: kattengejammer in de hemel

buizerd
Buizerd. Foto: marcel van Kammen

Of je nu aan het snoeien bent in je tuin of een wandeling maakt door de natuur: op een zonnige dag in maart kun je hoog in de felblauwe lucht de buizerd horen roepen.

Het is een beetje een klaaglijk geluid en wordt meestal een paar keer herhaald. Miauwen wordt het geluid ook wel genoemd. In onze podcast Notenkrakers vertellen we je meer over dit geluid.

4. Tjiftjaf: vrolijke lentebode

tjiftjaf
Tjiftjaf. Foto: Annie Keizer

Vanaf begin maart keert deze lentebode met zijn vrolijke zang weer terug uit het warme zuiden. Hier hoor je hoe je de zang herkent.

5. Grote bonte specht

Grote bonte specht. Foto: iStock

Deze roffel hoor je nu veel in het bos en zelfs ook in het park, maar waarom juist nu? “Aan het eind van de winter en begin van het voorjaar, zetten veel spechten hun territorium uit”, vertelt Roots-redacteur en vogelkenner Paul Böhre. “En dat doen ze vooral door opvallend op takken te timmeren. Het is hun manier van zingen: bedoeld om een partner te lokken en tegelijkertijd het territorium af te bakenen.”

Luister hier wat Paul nog meer heeft te vertellen over de grote bonte specht:

Meer interessante natuurberichten

  • Roots publiceert wekelijks een bijzonder dierenfilmpje, gemaakt door een lezer in de natuur of in de tuin. Bekijk alle winnende filmpjes
  • Na een reis van duizenden kilometers zijn de eerste grutto’s weer terug.
  • Luister naar de meest recente Roots-podcast over de wulp:

Foto bovenaan v.l.n.r.: Martin Sikma, iStock en Annie Keizer / Geluiden: Henk Meeuwsen

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen