Hét boek over alle roofvogels en uilen in Noordwest-Europa is uit! Maar liefst 21 roofvogels en 10 uilen komen aan bod in dit boek. Rootsredacteur Paul Böhre en illustrator Joris De Raedt stelden het samen. Het is prachtig om naar te kijken en bevat een schat aan informatie!
Het boek ligt in de winkel en is ook te bestellen via de site van Roots. Het kost €19,95. Klik hier om te bestellen.

Ben je geïnspireerd geraakt door de prachtige tekeningen van Joris De Raedt? Hier volgen wat tips van de meester:

Waar begint een goede illustratie?
“Doe je huiswerk. Onderzoek de soort in boeken en online. Hoe meer je weet, des te makkelijker je de soort in het veld vindt. In het veld maak ik foto’s, schetsen en filmpjes die me later helpen bij het maken van de uiteindelijke illustraties.”
En dan?
“Ik maak eerst een traditionele potloodtekening van de vogel in zijn meest typerende houding. Die tekening scan ik in en vergroot hem in Adobe Photoshop, waarin ik hem verder inkleur en de details toevoeg.”
Wat is het moeilijkste?
“Je moet het karakter van de soort zo goed mogelijk in beeld brengen. Alle typerende aspecten en het verenkleed moeten dus duidelijk zichtbaar zijn. De inkleuring en het toevoegen van de details duren heel lang, zeker als de veren een ingewikkeld patroon hebben, zoals bij de meeste uilen het geval is. Daar heb je heel veel geduld voor nodig.”
Wat adviseer je mensen die ook zulke tekeningen willen maken?
“Hou een natuurdagboek bij en ga zoveel mogelijk met behulp van de telescoop schetsen maken in het veld. De essentie van de vogel vastleggen, is het belangrijkste aspect. Tekenen is veel, héél veel, oefenen en dan nog eens oefenen.”

Joris aan het werk