Dichtbij huis fotograferen

René Alblas

31 maart 2020 .

Natuurlijk gaat iedere natuurfotograaf er het liefst op uit, maar in deze tijden is dichtbij huis fotograferen echt de beste optie. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt hoe hij dat doet.

Iedereen past zich aan. We moeten wel, niet alleen voor onszelf maar zeker voor anderen om ons heen. Dit heeft gevolgen voor ons allemaal, werk én hobby. Zo ga ik bijvoorbeeld niet zo makkelijk meer op stap met de camera. Door thuis te blijven help ik anderen en dat doe ik zonder te morren. Op fotografisch vlak wil dat niet zeggen dat ik niks meer kan doen, in en om het huis is er nog voldoende te fotograferen.

Je moet het doen, met wat je hebt!

Als voorbeeld heb ik deze foto van eind februari gekozen. Het is een sneeuwklokje, met mooie gespreide bladeren. Het silhouet springt eruit door de lichtvlek op de achtergrond. Wat kan de natuur toch prachtig zijn, toch? Als ik je laat zien hoe deze foto tot stand is gekomen, zul je zien dat het niet zo natuurlijk is als dat het in eerste instantie lijkt.

Stop er wat creativiteit in

Maar maakt dat de foto minder mooi? Om te beginnen de omgeving. Het sneeuwklokje groeide naast mijn oprit in een tuinborder, dus niet in een mooi open veld. Dan de achtergrond, die mooie lichtvlek. Een ondergaande zon? Nee, de reflectie van fel zonlicht op de zilverkleurige carrosserie van mijn auto. Best een saaie foto als je er verder niks mee doet. Maar daar zit het hem nu in. Door je eigen creativiteit te gebruiken, hoef je niet ver weg te gaan. Je kunt rondom je eigen huis de prachtigste foto’s maken, zolang je er wat creativiteit in stopt!

Techniek

Om het verschil te laten zien tussen gewoon een macrofoto maken en het maximale uit de omstandigheden halen, toon ik eerst de “standaard foto” waarbij ik alleen het onderwerp heb geïsoleerd door de scherptediepte, de belichting volgens “het boekje” heb ingesteld en de bloem mooi scherp in beeld heb. De bloem nog eens extra belicht met behulp van een reflectiescherm. Toch is het niet mijn favoriete foto, ik denk dat weinig mensen deze foto boeiend zullen vinden. Teveel verschillende kleuren, teveel storende lijnen in beeld en je zou zelfs nog de auto op de achtergrond kunnen herkennen met wat voorkennis.dichtbij huis

Silhouet

Om tot een spannendere foto te komen moest ik dus wat bedenken. Maar wat? Eigenlijk heb ik er niet lang over na hoeven denken. Een silhouet moest het worden. Om dat te bereiken moest ik gaan werken met een hele snelle sluitertijd (1/2500 seconden). De camera laat dus maar weinig licht binnen, door de ontzettend felle lichtvlek achter het onderwerp is dat ideaal! De bloem springt eruit. De witbalans heb ik op “schaduw” gezet, dat zorgt in dit geval voor een warme gele gloed in de hooglichten. Het sneeuwklokje zelf wilde ik met zoveel mogelijk scherpte in beeld krijgen, met een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) was dit nooit gelukt, maar met een kleiner diafragma (zoals hier f/9.0) kon dit wel. De ISO heb ik na wat proberen op ISO400 gezet, waardoor de hele snelle sluitertijd mogelijk werd. De foto is gemaakt met een 150 millimeter macrolens, vanaf een rijstzak. Het scherpstellen heb ik gedaan met behulp van Liveview en handmatig scherpstellen. Door middel van een bedrade afstandbediening kon ik deze foto afdrukken.

dichtbij huis

Tips

• Doe iedereen een plezier en blijf deze periode zoveel mogelijk binnen.
• Wees creatief, de enige beperking bij creativiteit ben jezelf!
• Loop, nee kruip(!) eens langzaam een rondje door je tuin. Geef je ogen de kost en je zult je verbazen wat je op die hoogte allemaal kunt zien. Dichtbij huis fotograferen biedt zoveel mogelijkheden!
• Probeer veel instellingen uit, belicht een foto onder, of juist over voor een totaal ander resultaat.
Kijk hier voor nog veel meer fotografie-inspiratie.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...