Het verhaal achter de foto: Amethistzwammen

René Alblas

1 December 2021 .

Met deze foto van amethistzwammen won Leo Deknatel de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd. Hoe maakte hij deze fraaie foto?

“Bij deze foto heb ik gezocht naar amethistzwammen die geen rond hoedje hebben, vertelt Leo Deknatel. Dat vind ik altijd minder mooi. De vormen zijn bij deze twee veel interessanter en mooier om te zien. Ik heb de blaadjes op de grond zelf neergelegd. De kleuren in de achtergrond zijn van blaadjes op de grond en wat groene begroeiing. Het licht viel hier nog net een beetje op. Ik heb voor de lens een blaadje gehouden waardoor het een klein beetje wazig werd in de voorgrond.”

Deze paddenstoelen zijn niet heel moeilijk te vinden. Je kunt ze op veel plekken in Nederland en België tegenkomen. “Deze stonden onder grote beukenbomen. In het bos kan het licht snel veranderen door de bladeren en de bomen. Soms is het verstandig om even te wachten totdat het licht mooi op de achtergrond schijnt. Hierdoor krijg je vaak mooie kleuren in de achtergrond”, aldus Deknatel.

De Horsten

“Ik maakte de foto op landgoed De Horsten in Wassenaar op 12 oktober 2017 om 10.59 uur. Deze foto had ik niet van tevoren bedacht. Ik ben wel altijd op zoek naar mooie en bijzondere vormen. Als ik dan wat heb gevonden (in dit geval twee amethistzwammen) bekijk ik wat ik kan doen met kleuren, scherpte en onscherpte. Kleuren en vormen in de achtergrond zie ik wel als een meerwaarde.”

Techniek

Camera: Canon 7d met Sigma 180 mm macrolens, diafragma f/7.1, sluitertijd 1/2, Iso 100. Met statief, daglicht en geen filters. In de nabewerking heb ik de levendigheid iets verhoogd en de kleur paars iets aangedikt.

Tip

Probeer eens iets voor de lens te houden om het beeld te verfraaien. Zoals het herfstblaadje in deze foto. Dit is vaak een beetje spelen tot het gewenste effect.

 

Meer inspiratie voor natuurfotografie.

Wil je de nieuwste Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze shop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht