Appelvink, het verhaal achter de foto

René Alblas

21 November 2023 .

De appelvink is zeer fotogeniek. Dat kun je wel zien aan deze schitterende plaat van Gert ter Horst. Hoe maakte hij deze foto?

“Ik was op zoek naar een locatie waar regelmatig appelvinken worden gezien en dat bleek de boshut van Arjan Troost te zijn op de Holterberg. Ik was daar al eerder geweest en weet dat het licht daar gedurende een groot deel van de dag prachtig is. Op een mooie aprilochtend ben ik er heel vroeg naartoe gegaan, omdat het licht in de vroege ochtend daar het mooist is en er dan bovendien vaak heel veel activiteit van vogels is. Meestal probeer net na zonsopkomst ter plekke te zijn om te kunnen profiteren van de laagstaande zon.
Maar helaas, in de vroege ochtend was er veel activiteit maar was het gedeeltelijk bewolkt en viel mijn mooie ochtendlicht sessie in het water. Maar na de middag werd het zonnig en kon ik deze foto alsnog maken met een mooi lichtje in het oog van de appelvink.

Lichtje in oog appelvink

Ik had deze specifieke foto niet vooruit gepland. Het doel was om leuke shots te maken van appelvinken en dat is me op die dag uitstekend gelukt. Dit moment deed zich voor en ik let er bij het fotograferen steeds vaker op of de vogels ook een lichtje in het oog hebben; dat geeft een foto net dat ietsje extra. Mijn belangrijkste eis is dat de foto’s haar en haarscherp moeten zijn. Alles wat niet aan die eis voldoet wordt verwijderd.”

appelvink

Techniek

Camera: Canon EOS 1D mark IV. Lens: Sigma zoomlens 120-300 millimeter. De ISO was 200, het diafragma f/3.2 en 1/800 sluitertijd. Ik gebruikte een Benro statief met Gimbal head (speciale statiefkop voor lange lenzen) achter spiegelglas.

Tip

Probeer altijd een lichtje in het oog van het dier dat je fotografeert, te krijgen. Het maakt je foto zoveel levendiger!

Over de appelvink

Opvallend aan de appelvink is zijn grote en krachtige snavel. Hij kan hiermee een drukkracht van maar liefst 50 kilogram uitoefenen. De meest harde pitten en noten kan hij moeiteloos kraken. Deze vogel is nogal schuw en brengt het grootste deel van de tijd hoog in grote bomen door. Nog een leuk weetje: de grijze snavel van de mannelijke appelvink verkleurt naar staalblauw als het voorjaar eraan komt.

Meer lezen over de appelvink.

Ook mooi: de 10 mooiste foto’s van mezen in herfst- en wintersfeer.

Ben je gek van vogels? Luister dan ook naar onze vogel Podcasts.

Meer fototips en inspiratie? Kijk hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie