Damherten ná de bronst

René Alblas

20 november 2019 .

Damherten fotograferen tijdens de bronst is spectaculair, maar ook ná de bronsttijd zijn deze dieren heel fotogeniek! In de serie “Uitgelicht” vertelt Roots fotoblogger Bert Kok over zijn ontmoeting met een damhert in een Duits bos, niet ver van zijn woonplaats in Limburg.

“De rust is weer teruggekeerd in de Duitse bossen, voorlopig althans. De bronst is een uitputtende periode voor de damherten. Wij (fotografen) vinden het misschien jammer dat er nu minder actie te zien is, de dieren zullen waarschijnlijk blij zijn om weer met het ‘normale’ leven verder te gaan. Niet alleen voor de damherten is het nu rustiger, ook voor de fotograaf. De meeste sensatie-zoekende collega’s zijn ook weer aan hun winterslaap begonnen, waardoor de bossen heerlijk stil en verlaten zijn.

Op zoek… én gevonden

Na de heftige bronstperiode én voor de winter die eraan komt, is het noodzakelijk om weer op kracht te komen. De winter is immers geen makkelijke periode om genoeg voedsel te vinden. Het gevolg hiervan is dat je de hindes en bokken veelal overdag ziet grazen, als je weet waar je moet zoeken. Al wandelend met mijn camera en statief speur ik de bosranden af, elke ‘blinde’ hoek benader ik uiterst voorzichtig, zodat een eventuele ontmoeting met een damhert niet meteen in een verstoring eindigt. Na een uurtje zoeken, tref ik eindelijk een eenzaam mannetje aan. Rustig grazend loopt hij rond. Hij heeft mij niet opgemerkt, dat wil ik zo houden dus ik verstop mij achter een kleine dennenboom.

Techniek

Mijn camera met een Sigma 150-600 millimeter lens had ik van tevoren al op mijn statief gemonteerd. Weliswaar is het dragen van deze combinatie op deze manier niet heel comfortabel, maar dat weegt niet op tegen het gemak en de snelheid waarmee ik bij een toevallige ontmoeting aan de slag kan gaan. Het zou namelijk erg jammer zijn als ik een moment zou missen omdat ik mijn spullen niet op tijd klaar heb staan. Mijn statief heb ik laag staan, de poten ver uit elkaar, om een mooi standpunt te krijgen. Vanwege de druilerige dag, staat de ISO op 2000 om nog een acceptabele sluitertijd van 1/320 seconden te behouden bij een diafragma van f/8.

Doorkijkje

Omdat ik verscholen zit achter een kleine dennenboom én ik wel hou van doorkijkjes en onscherpte, heb ik ervoor gekozen om tussen de takken door te fotograferen. Hierbij zaten de takken echt maar centimeters voor mijn lens. Door een beetje heen en weer te bewegen kreeg ik precies een opening tussen de takken op de plek waar het hert in beeld kwam. Hierdoor heeft de foto een groene waas aan de randen, maar niet waar het damhert staat. Deze onscherpte en kleurwaas geeft de foto net wat weer sfeer mee. Persoonlijk hou ik ervan om ook de leefomgeving van dieren op de foto te zetten, dus ook bij deze foto heb ik ervoor gekozen een stuk omgeving erbij te fotograferen. ”

Tips

• Oogcontact met een dier lijkt misschien leuk voor de foto, maar het geeft vaak ook de verstoring weer. Het dier heeft jou immers opgemerkt, kijkt op om het gevaar te beoordelen en zal dan wellicht op de vlucht slaan.
• Benader damherten zo voorzichtig mogelijk, liefst tegen de wind in zodat je niet opgemerkt wordt. Vermijd sterke geuren zoals deo en aftershave.
• Camouflage kan goed helpen bij het fotograferen van groot wild, denk hierbij aan groene kleding of zelfs in extremere mate aan een schuiltent of een camouflagenet.
• De omgeving is niet alleen mooi om in de foto te betrekken, maar kun je dus ook gebruiken om speciale effecten te creëren in de foto, zoals hier de groene waas door de dennentakken.

Kijk hier voor meer Uitgelichte foto’s.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Uitgelicht