De ideale foto van een porceleinzwam, let op de lamellen!

René Alblas

24 October 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over zijn foto van een porseleinzwam.

“Wat mij betreft is de herfst het mooiste seizoen. Overal vind ik paddenstoelen, mijn favoriete onderwerp om vast te leggen. Paddenstoelen zijn een boeiend en dankbaar onderwerp om te fotograferen.En met verschillende lenzen krijg je telkens weer een andere kijk op dit onderwerp.

Porseleinzwam

Iedere soort heeft zijn eigen leefomgeving. Dit is interessant als je specifiek op zoek gaat naar een bepaalde soort. Mijn absolute favoriet is de porseleinzwam.
Een paddenstoel die op dood hout groeit. En dan bijna alleen op beukenhout.
De zwam is creme/wit van kleur en voorzien van een slijmlaag. Hij  heeft een prachtige hoed met lamellen, die met tegenlicht heel mooi uitkomen. Van deze eigenschap maak ik graag gebruik bij het fotograferen.  Ik fotografeer porceleinzwammen nu al meer dan tien jaar en ik ben er nog steeds niet op uitgekeken.

Statief

De morgen dat ik deze foto maakte was het sprookjesachtig mooi herfstweer. Het bos ademde een magische sfeer. Ik wist waar ik moest zoeken en het duurde dan ook niet lang voor ik ze had gevonden.
Ik zette de camera op het statief. Omdat deze groep zwammen vrij hoog in een boom stond, moest ik mijn statief op maximale hoogte uitschuiven. Dat kwam de stabiliteit van het statief niet ten goede,  ik moest het dus nog extra fixeren.

Techniek

Na veel uitproberen koos ik dit standpunt, omdat de lamellen mooi oplichten in het tegenlicht. Ik heb daarbij wel gewacht tot de zon de hoedjes precies in het “spotlight” zette. Verder heb ik een reflectiescherm gebruikt om dit groepje uit te lichten. En natuurlijk gebruikte ik de herfstkleuren in de achtergrond als contrast.
De exif gegevens die bij deze foto horen zijn Canon 400d, Sigma 105 mm macro lens, diafragma f/11 en sluitertijd 1/8 en ISO 100.”

Tips van Constant

• Gebruik ook eens een flitser bij paddenstoelenfotografie. Vaak kun je hiermee erg creatieve resultaten bereiken.

• Vertrap niets, heb respect voor de natuur.

• Maak gelijk een filmpje als je een mooi onderwerp hebt. Filmen doe ik in de manuele stand. Ik stel handmatig scherp op het onderwerp.

Kijk hier voor alle “Uitgelichte” foto’s

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht