De perfecte voorjaarsfoto van een zwanenfamilie

René Alblas

17 March 2021 .

Een zwanenfamilie is een perfect fotografie onderwerp. Fotograaf Kevin van den Hoven weet er – met het juiste licht- iets heel bijzonders van te maken. Zijn verhaal.

“Nadat ik nog een laatste keer op mijn telefoon de weersverwachting check, pak ik mijn cameratas en fiets ik richting één van de waterrijke gebieden in de buurt (Vathorst in Amersfoort). Na een korte fietsrit zie ik in de verte een groepje mensen wijzen naar de slootkant. Dit interpreteer ik als: zwanen met kuikens! En dat blijkt te kloppen! Aangekomen pak ik mijn camera en schat in hoe de zwanenfamilie zich gaat verplaatsen.

Laatste zonlicht

Vervolgens is het hopen dat het laatste zonlicht zich net op tijd zal wringen tussen de hoge aangrenzende woningen. De weerkaatsing van het laatste zonlicht op het water moet de sfeer in mijn beeld brengen. Platgedrukt in de graskant heb ik een mooi overzicht op dit fanatische natuurmoment! De jonge kuikens zijn – onder wakend oog van hun ouders – op onderzoek uit, tussen de omringende waterlelies. Opeens besluiten deze twee kuikens contact te zoeken bij hun moeder. Dit zijn die momenten waar je dan als vogelfotograaf op hoopt en ik maak snel mijn beelden!

Techniek

Sinds vier jaar ben ik van een compact camera overgestapt naar een spiegelreflex van Canon. Vanaf dat moment is er letterlijk een wereld voor mij opengegaan. Fotograferen doe ik met de Canon 7D markII body en in dit geval met het EF 100 – 400 millimeter zoomobjectief. Deze foto is gemaakt in de manuele stand. De gebruikte instellingen zijn een sluitertijd van 1/640 seconden bij een diafragma van f/7.1 en een ISO waarde van 1600. Om een wendbaar en laag standpunt te krijgen heb ik gebruik gemaakt van mijn rijstzak.”

zwanenfamilie

De zwanenfamilie in prachtig licht.

Tips van Kevin

  • Bereid je foto’s goed voor. Als ik een foto zoals deze wil gaan maken, bezoek ik de geplande fotoplek zeer regelmatig, om te zien op welk tijdstip de lichtcondities het beste zijn en om te checken of er al kuikens zijn.
  • Houdt voldoende afstand. Zwanen kunnen tamelijk agressief worden als je te dichtbij (hun kleintjes) komt.
  • Kies voor een onderwerp dat je dicht in de buurt van je huis kunt fotograferen. Je kunt dan regelmatig de plek bezoeken en de perfecte voorbereiding maken.
  • Interactie tussen dieren maakt je foto extra aantrekkelijk. Jonge vogels zoeken doorgaans vaak contact met hun ouders. Neem je tijd om het perfecte contactmoment vast te leggen.
  • Voor het mooiste licht kun je het beste kiezen voor de vroege ochtend of de late avond. Deze foto is gemaakt zo rond de klok van 9 uur in de avond.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht