Creatieve foto’s maken met dubbelbelichting

René Alblas

14 november 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over een foto met dubbelbelichting.

Fotograferen is schrijven met licht, maar dat daglicht wordt in deze tijd van het jaar steeds korter. Reden genoeg om alles uit dat daglicht te halen, bijvoorbeeld met dubbele belichtingen. Kortweg betekent dit, dat je meerdere foto’s die je kort na elkaar hebt gemaakt (van hetzelfde onderwerp) gaat samenvoegen tot één beeld. Nadat ik wat meer gelezen had over het toepassen van dubbele belichting ben ik ermee gaan experimenteren.
Eerst ben ik thuis via internet op zoek gegaan naar voorbeelden van deze techniek. Er bestaan op Youtube een aantal goede voorbeeld filmpjes. Eenmaal voorbereid, ben ik het veld in gegaan.

Meerdere opnames

Na een heerlijke vroege boswandeling vond ik dit “dorpje” paddenstoelen dat mij geschikt leek voor mijn experiment.
Mijn camera heb ik op het statief gezet en bij de instellingen heb ik “meervoudige opnamen” gekozen. En vervolgens meerdere opnames gemaakt. Na een aantal pogingen was ik blij met het eindresultaat.
Thuis heb ik de bestanden verder bewerkt om tot dit eindresultaat te komen.

Het werkt verslavend, je kunt bij deze manier van fotograferen je creativiteit de vrije loop laten.

Techniek

Ik heb ervoor gekozen om 3 foto’s samen te voegen.  Na iedere foto moest ik iets uitzoomen. Dat werkt het beste met liveview en handmatig scherpstellen.
De instellingen die bij deze foto horen: Canon 70d camera, en een 105 millimeter macro lens. Diafragma f/4 en sluitertijd 1/25.

Tips van Constant:

• In principe heb je een camera nodig die de optie “meervoudige belichting” heeft om dit soort foto’s te maken. Maar je kunt ook losse foto’s samenvoegen in de computer in bijvoorbeeld Photoshop.

• Met extern flitslicht kun je het nog creatiever maken.

• Maak van je telefoon een afstandbediening door middel van een app zoals DSLR controller of Camera EOS Remote (van Canon). Zo wordt het scherm van je telefoon de zoeker van je camera. Je kunt ook de belcihtingsinstellingen regelen op je telefoon. En je kunt op afstand een foto maken zonder dat je aan je camera hoeft te komen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht