Duinveldridderzwam, het verhaal achter de foto

René Alblas

8 December 2021 .

Deze fraaie opname van een duinveldridderzwam is gemaakt door Rick Willemsen. Zoals de naam al suggereert kom je deze vrij zeldzame paddenstoel alleen in de duinen tegen. Rick Willemsen vond hem. Zijn verhaal:

“Op een mooie, frisse oktobermiddag was ik in de Zuidhollandse duinen op zoek naar de duinfranjehoed en het zandtulpje. Ik had al wel enigszins in m’n hoofd hoe ik ze wilde fotograferen. En toen stuitte ik zomaar op deze duinveldridderzwam. Dat was een verrassing.

Ik heb de foto gemaakt vanuit een zo laag mogelijk standpunt, de camera had ik in het zand gelegd en vanuit verschillende hoeken met verschillende diafragma’s naar een foto gewerkt die naar mijn wens was. Dat duurde best een tijdje en al die tijd lag ik in het koude zand. Maar uiteindelijk vond ik ‘t het mooist om de aantrekkelijke lamellen van deze zwam scherp te laten zien en toch een rustige achtergrond te behouden.”

 

duinveldridderzwam

Techniek

“Ik gebruikte een Canon EOS 7D met een  100 millimeter macrolens,  diafragma f/7.1, sluitertijd 1/25 en ISO 100.”

Tips

* Denk bij paddenstoelen niet alleen aan bossen. Ook in de duinen zijn fraaie soorten te vinden.

* Het voordeel van paddenstoelen fotograferen in de duinen is het losse zand. Zo kun je vrij makkelijk je camera een stukje ingraven. Leg wel een plastic zakje of iets dergelijks onder je camera, zodat er geen zand in komt.

Meer inspiratie voor natuurfotografie.

 

Bestel Roots online!

Wil je de nieuwste Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze shop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht