Perfect gefotografeerd: een spetterende mus

René Alblas

22 April 2020 .

Deze heerlijke, dynamische foto van een badderende mus is gemaakt door Conny Schotanus. Zij won met deze foto de Roots Foto van de Maand maart wedstrijd. Hoe kwam deze foto tot stand? Conny vertelt…

“Ik fotografeer graag in de natuur, vogelfotografie heeft daarbij mij voorkeur. Regelmatig bezoek ik een fotohut. Deze foto is gemaakt vanuit een vogelhut in Rijssen. Ik gebruikte een statief met een zo laag mogelijk standpunt om optimaal de spiegeling in beeld te krijgen. Terwijl de mus aan het badderen was viel het mij op dat de badderende vogel zijn koppie niet bewoog. Ik durfde het daarom aan om de sluitertijd te verlagen, naar 1/250 seconde. (Een sluitertijd die normaal gesproken te lang is om een bewegende vogel vast te leggen.) Mijn idee was dat de vleugels dan een mooie bewegingsonscherpte zouden krijgen terwijl de kop scherp zou blijven. Ik maakte de foto toen het gespetter en de beweging van de vleugels op zijn heftigst was.  En het lukte: het opspattende water en de bewegende vleugels hebben een mooie onscherpte gekregen en de kop is scherp. Precies de dynamische foto die ik voor ogen had.”

Techniek

Ik gebruikte voor deze foto een Nikon D3s camera. Met daarbij een 300mm/f2.8 telelens, het diafragma was f/8, de sluitertijd stond op 1/250 seconde en de ISO op 200. Ik heb -2/3 belichtingscompensatie toegepast.”

Tips

• Varieer eens met de sluitertijd als je de kans krijgt. Als het lukt kun je mooie bewegingsonscherpte krijgen. Vaak is het wel het mooist als er naast een onscherp deel ook iets scherps te zien is in de foto.

• Je hoeft niet altijd voor bijzondere vogelsoorten te gaan. Een gewone mus (in je achtertuin) kan ook een prima foto opleveren.

Zoek je meer inspiratie om te fotograferen? Kijk dan eens in onze online-rubriek Uitgelicht.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht